Дали светот останува без чоколадо? Застрашувачки вирус го уништува какаото

На светот му снемува чоколадо, предупредуваат научниците. Причината за тоа е вирусот CSSVD, кој се шири исклучително брзо и се заканува да го загрози здравјето на дрвјата од какао, од кои се добива какаото, покажа студијата на експерти од Универзитетот во Тексас во Арлингтон.

Речиси 50 проценти од чоколадото доаѓа од какао дрвја од западноафриканските земји Гана и Брегот на Слоновата Коска. Страшниот вирус, кој го носат штитните вошки, веќе го нападна какаото во Гана. Тоа е најголемата закана за глобалните резерви на чоколадо бидејќи CSSVD успеа да уништи помеѓу 15 и 50 проценти од приносот.

– Вирусот е вистинска закана за глобалните залихи на чоколадо. Пестицидите не помагаат во борбата против овие вошки, па земјоделците мора сами да го спречат ширењето на вирусот со сечење на погодените гранки. И покрај ова, Гана изгуби повеќе од 254 милиони дрвја од какао во последните години – изјави Бенито Чен-Шарпентие, професор по математика на Универзитетот во Тексас и автор на студијата за какао вирусот.

Можно е да се борите против вирусот со вакцини, но тие се многу скапи. Затоа тој и неговите колеги од неколку универзитети во САД и Гана развија нова стратегија – тие користат математички податоци за да одредат до каде треба да бидат вакцинираните дрвја за да се спречи ширењето на вирусот.

Тимот создаде два различни типа на модели кои овозможуваат создавање на заштитен слој помеѓу вакцинирани и невакцинирани дрвја.

– Иако сè уште експериментираме, овие модели можат да им помогнат на земјоделците да ги заштитат своите имоти. Тоа е добро за фармерите, но и за нашата глобална зависност од чоколадо – рече Чен-Шарпентие