Маларијата и денгата се шират во Европа поради глобалното затоплување

Болестите што ги пренесуваат комарците се шират низ светот, а особено во Европа поради климатските промени, тврди професорката Рејчел Ло, истражувач во Каталонскиот институт за истражување и напредни студии (ICREA).

Таа предупреди дека епидемиите на болести што ги пренесуваат комарците ќе се шират во моментално незафатените делови од северна Европа, Азија, Северна Америка и Австралија во следните неколку децении, пишува Гардијан.

Комарците шират болести како маларија и денга треска, чија распространетост значително се зголеми во изминатите 80 години бидејќи глобалното затоплување им овозможи потопли и влажни услови.

„Глобалното затоплување поради климатските промени значи дека векторите на болеста што пренесуваат и шират маларија и денга може да најдат дом во повеќе региони, при што избувнувањата се случуваат во области каде што луѓето веројатно се имунолошки наивни и системите за јавно здравје неподготвени“, рече таа. Лу.

Научникот истакна дека подолгите лета ќе ја зголемат сезонската рамка за ширење на болестите што ги пренесуваат комарците, како и дека ќе биде сè потешко да се бориме со епидемии на овие болести.

Денгата првенствено се појавила во тропските и суптропските региони, а подолгите топли сезони и поретките мразови доведоа до тоа да стане најбрзо распространета вирусна болест која ја пренесуваат комарците во светот, а се зголемува и во Европа.

Азискиот тигрест комарец пренесува денга и од 2023 година е забележан во 13 европски земји, вклучувајќи ги Италија, Франција, Шпанија, Малта, Монако, Сан Марино, Гибралтар, Лихтенштајн, Швајцарија, Германија, Австрија, Грција и Португалија.

„Со оглед на тоа што климатските промени изгледаат толку тешко да се решат, можеме да очекуваме да видиме повеќе случаи, а можеби и смртни случаи од болести како што се денга и маларија низ континентална Европа. Треба да ги предвидиме епидемиите и да преминеме на рана интервенција за да спречиме појава на болеста“, рече Лу.