Ова се петте најлоши пијалоци кои придонесуваат за нагло покачување на шеќерот во крвта

Овие пијалоци не само што обезбедуваат краткотраен излив на енергија, туку можат да предизвикаат и метаболички реакции кои придонесуваат за отпорност на инсулин и зголемување на телесната тежина. Циклусот започнува со брза апсорпција на гликоза во крвотокот, што доведува до зголемено производство на инсулин за регулирање на нивото на шеќер.

Кога редовно пиете пијалоци со висок шеќер, тоа може да го надмине инсулинскиот одговор на телото, што ќе доведе до отпорност на инсулин – состојба во која клетките стануваат помалку чувствителни на инсулинските сигнали, барајќи повисоки нивоа на инсулин за да се контролира шеќерот во крвта.

Хронично покаченото ниво на инсулин може да ја наруши хормоналната рамнотежа на телото, промовирајќи воспаление и отворајќи го патот за метаболички нарушувања како што е дијабетес тип 2.

Газирани пијалоци

Не е изненадување да се слушне дека газираните пијалоци се полни со шеќер и дека редовното пиење може сериозно да му наштети на вашето здравје – и на половината. Наполнети со додаден шеќер или сируп од пченка со висока фруктоза, овие газирани мешавини обезбедуваат брз прилив на гликоза во крвотокот, што доведува до скокови на шеќерот во крвта и мноштво негативни метаболички ефекти.

Енергетски пијалоци

Освен што можат да не разбудат, енергетските пијалоци можат да го подигнат и нивото на шеќер во крвта. Преполни со високо ниво на додаден шеќер, вештачки засладувачи и кофеин, овие пијалоци можат да предизвикаат скокови во нивото на гликоза. Згора на тоа, прекумерната потрошувачка на енергетски пијалоци може да придонесе за акумулација на масно ткиво на желудникот поради нивната калорична природа и потенцијално нарушување на метаболичките процеси.

Овие пијалоци содржат, не само високо ниво на шеќер, туку и кофеин и други стимуланси. Содржината на шеќер во енергетските пијалоци може да доведе до брзи скокови на шеќерот во крвта и последователни падови, што придонесува за зголемена желба за слатки, поголем вкупен внес на калории и таложење на маснотии во стомакот.

Овошни сокови

Овошјето во неговата оригинална форма можеби е одлично за вас, но овошниот сок купен во продавница е друга приказна. И покрај нивното природно потекло, овошните сокови обично се обработуваат за да се отстранат влакната додека се концентрира содржината на шеќер. Како резултат на тоа, дури и без додаден шеќер, овие сокови може да имаат значително гликемиско оптоварување, што доведува до брз скок на нивото на шеќер во крвта.

И покрај нивната здрава слика, многу овошни сокови купени во продавница се полни со додаден шеќер, сличен или поголем од содржината на шеќер во газираните сокови. Недостатокот на влакна во овие сокови доведува до брза апсорпција на шеќер, предизвикувајќи остри скокови на шеќер и олеснување на складирањето на маснотии околу средината.

Пијалоци со кофеин

Од лате со вкус до фрапучино, специјалните пијалоци со кофеин често содржат големи количини на рафинирани шеќери или засладени сирупи за подобрување на вкусот, што доведува до негативни ефекти врз шеќерот во крвта и висцералните масти. Покрај тоа, високата содржина на калории и маснотии во специјалните пијалоци за кафе може да доведе до прекумерна потрошувачка на калории и зголемување на телесната тежина, особено во пределот на стомакот.

Спортски пијалоци

Можеби ги замислувате спортските пијалоци како здрав пијалок што треба да го пиете додека одите во теретана или одите на утринско трчање. Сепак, иако овие пијалоци се дизајнирани да ги заменат јаглехидратите што ги губите за време на вежбањето, многу спортски пијалоци содржат и додадени шеќери, кои можат да предизвикаат брз скок на нивото на шеќер во крвта.

Додадените шеќери во спортските пијалоци обично се во форма на сируп со висока фруктоза, гликоза или сахароза. Кога се консумираат, овие шеќери брзо се апсорбираат во крвотокот, што доведува до брзо зголемување на нивото на шеќер во крвта.