Најголемиот 3Д печатач во светот може да направи куќа за помалку од 80 часа

Универзитетот во Мејн го претстави најголемиот полимерен 3Д печатач во светот, наречен Фабрика на иднината 1.0 (FoF 1.0), кој може да печати предмети долги до 29 метри, широки 9,75 метри и високи 5,5 метри. Овој уред, кој може да печати до 227 килограми материјал на час, овозможува брза конструкција и адаптација на различни техники за печатење, вклучително и производство на адитиви и одземање, континуирано поставување на лента и операции со роботски раце. FoF 1.0 може да изгради скромен еднокатен дом за околу 80 часа.

Д-р. Хабиб Дагер, директор на Центарот за напредни структури и композити на Универзитетот во Мејн, истакнува дека повеќето материјали што ги користи печатачот се рециклираат, што ги прави повторно употребливи. Приоритет на печатачот е био-базирани материјали, како што се остатоци од дрво, кои придонесуваат за одржливост на животната средина.

Покрај тоа што нуди решение за брза изградба на станбени единици со пристапни цени, оваа технологија се користи и во индустријата за воена опрема. Финансирањето за развојот на овој печатач делумно доаѓа од американскиот инженерски корпус, Министерството за одбрана и Министерството за енергија, што укажува на важноста на оваа технологија за националната безбедност. Сенаторката Сузан Колинс го опиша печатачот како „непроценлив за нашата национална безбедност“.

FoF 1.0 не е единствениот рекордер на кампусот на Универзитетот во Мејн. Неговиот претходник, кој го држеше претходниот рекорд за најголем 3D печатач во светот, веќе беше искористен за изградба на куќа од 600 квадратни метри (околу 55 квадратни метри), користејќи дрвени влакна и материјали од био смола. Двата печатачи се наоѓаат на иста локација и можат истовремено да работат на различни аспекти на истиот проект.

Универзитетот во Мејн наскоро ќе започне со изградба на нова истражувачка лабораторија, Green Engineering and Materials (GEM) Factory of the Future, која ќе биде новиот дом на овие печатачи. Лабораторијата ќе се фокусира на развивање и зголемување на поодржливи производствени практики, а д-р Дагер нагласува дека лекциите научени од тековниот проект се користат за дизајнирање на идни, дури и поголеми печатачи.