Дали адитивите во храната се поврзани со дијабетес?

Неколку емулгатори, адитиви во индустриски произведената храна, вклучително и карагенан, трикалиум фосфатот и гуарот за џвакање, се поврзани со зголемен ризик од дијабетес тип 2 Ова се резултатите од големото истражување на тим француски научници.

Истражувањето, чии резултати беа објавени во The Lancet Diabetes & Endocrinology, беше спроведено со податоци на 104.139 возрасни лица, кои беа следени од 1 мај 2009 година до 26 април 2023 година. Од учесниците, 79 отсто беа жени, а просечната возраст на испитаниците била 42,7 години.

Проценка за 6 месеци

Внесот во исхраната се проценуваше на секои 6 месеци со помош на тридневен тест, а изложеноста на адитиви беше одредена со помош на податоци за составот на храната и повремени лабораториски тестови.

– Како заклучок, оваа студија ги истакнува позитивните врски помеѓу различните емулгатори и зголемениот ризик од дијабетес тип 2 кај значителен дел од француските субјекти. Овие наоди го обезбедуваат првиот епидемиолошки поглед на потенцијалното влијание врз развојот на дијабетес тип 2 на емулгатори кои се сеприсутни во западната исхрана и секојдневно ги консумираат милиони деца и возрасни ширум светот. Потребни се дополнителни студии и претклинички експерименти за да се зајакне овој доказ. Доколку бидат потврдени, тие би можеле да доведат до промена на регулацијата на емулгаторите во прехранбената индустрија заради заштита на потрошувачите – се наведува во студијата.

Резултатите од истражувањето ја разбрануваа јавноста, па многу научници кои немаат врска со студијата ги објавија овие резултати.

– Овој вид на голема епидемиолошка студија е клучен дел од научниот процес. Сепак, овие студии не можат да докажат дека емулгаторите предизвикуваат дијабетес тип 2. Тоа е затоа што производите што содржат емулгатори обично содржат други лоши состојки, а одвојувањето на секое соединение е многу предизвик. Овој тип на студии е важен за идните, поконтролирани клинички истражувања – рече д-р Сара Бери од Центарот за научни медиуми на Кралскиот колеџ во Лондон.

Постојат докази дека исхраната богата со вид на храна која содржи емулгатори, додава таа, е поврзана со полошо здравје, па исклучувањето на овој вид на храна е здрав избор.

Набљудување и истражување

– Ова е една од неколкуте студии на француските податоци NutriNet-Sante кои ги испитуваат врските помеѓу адитиви и лошото здравје. Како и сите набљудувачки студии за исхрана, страда од тешка проценка на внесот на храна. Студијата може да покаже дека постои поврзаност помеѓу дијабетесот и храната што содржи одредени емулгатори, но не и врската помеѓу самите емулгатори и дијабетесот – вели Гунтер Кун, професор на Универзитетот во Рединг.

Кевин Меконвеј, професор на Отворениот универзитет, вели дека оваа студија има некои проблеми.

– Тие прегледаа над 60 емулгатори, но открија поврзаност со зголемен ризик од дијабетес само во седум индивидуални емулгатори. Но, оваа студија е набљудувачка. Како што нагласуваат истражувачите, не можат да утврдат дали самите овие адитиви се виновни за зголемениот ризик од дијабетес или пак причината за тоа е поголемата конзумација на храна со адитиви – нагласи тој.