Дали знаете зошто Bluetooth се нарекува така?

Еден од клучните елементи на модерното безжично поврзување е технологијата Bluetooth. Сепак, малкумина знаат како оваа технологија го добила своето необично име. Името „Bluetooth“ не е само технички термин, туку носи интересна приказна и историска позадина која датира од десеттиот век.

Историја и инспирација од Викинзите

Името Bluetooth доаѓа од данскиот и норвешкиот збор „Blåtand“, што значи „син заб“. Името првично беше прекар за данската кралска фигура Харалд I, познат како Харалд Блатанд. Кралот Харалд бил познат по својот „мртов“ заб кој имал темно сина боја, што во тоа време бил реткост и знак на неговата уникатност.

Повеќе од само анегдота, Харалд Блатанд одигра клучна улога во историјата на Скандинавија. Неговата способност да ја обедини Скандинавија беше инспирација за името на модерната технологија која овозможува поврзување на различни уреди и платформи.

Технолошка симболика

Кога пронаоѓачите на Bluetooth технологијата, Џим Кардаш од Интел и Свен Матисон од Ериксон, размислуваа за име за новата безжична технологија во средината на 1990-тите, тие бараа симболично име што ќе ја претставува способноста за поврзување на различни уреди. Кардаш, кој во тоа време беше заинтересиран за историјата на Викинзите, го предложи „Bluetooth“ како работно име инспирирано од способноста на Харалд да ја обедини Скандинавија исто како што имаа намера да ги обединат индустријата за компјутери и мобилни телефони со безжична врска со краток домет.

Името првично беше привремено, но брзо се здоби со популарност и на крајот стана официјално име на технологијата. Во духот на историското значење и универзалноста, симболот Bluetooth носи и историска референца. Логото на технологијата комбинира руни, скандинавски симболи, кои ги претставуваат иницијалите на Харалд Блатанд.

Влијание врз модерната технологија

Од своето основање, Bluetooth технологијата драматично го промени пејзажот на безжичните комуникации. Тоа го олесни поврзувањето на уредите без употреба на кабел, што доведе до развој на бројни паметни уреди, од слушалки до паметни часовници. Bluetooth стана синоним за безжична комуникација во секојдневниот живот, овозможувајќи поедноставна и поефикасна интеракција помеѓу различни технолошки уреди.