Здравиот живот го ублажува лошото влијание на генетиката за 62 отсто

Здравиот начин на живот може да го намали влијанието на генетиката за повеќе од 60 отсто, но и да додаде пет години на животот, покажа првата студија од овој тип, пишува Гардијан.

Потврдено е, се вели, дека некои луѓе се генетски предодредени да живеат пократок живот. Исто така, познато е дека начинот на живот, особено дали некој пуши, пие, јаде и е активен, може да влијае на должината на животот.

Сепак, досега не е направено истражување за степенот до кој здравиот начин на живот може да се спротивстави на генетиката.

Наодите од неколку долгорочни студии сугерираат дека здравиот начин на живот може да ги ублажи ефектите од гените што го скратуваат животот за 62 проценти и да додаде дури пет години на животот. Резултатите беа објавени во списанието BMJ Evidence-Based Medicine.

Оваа студија ја појаснува клучната улога на здравиот начин на живот во ублажувањето на влијанието на генетските фактори врз скратувањето на животниот век, заклучија истражувачите.

Јавните здравствени политики за подобрување на здравиот начин на живот ќе послужат како моќно дополнување на конвенционалната здравствена заштита и ќе го ублажат влијанието на генетските фактори врз човечкиот животен век, велат тие.

Студијата опфатила 353.742 луѓе од Обединетото Кралство Биобанка и открила дека оние со висок генетски ризик за пократок живот имаат 21 отсто зголемен ризик од рана смрт во споредба со оние со низок генетски ризик, без оглед на нивниот животен стил.

Во исто време, луѓето кои водат нездрав начин на живот имаат 78 отсто зголемени шанси за рана смрт, без оглед на генетскиот ризик, открија истражувачите од Медицинскиот факултет на Универзитетот Жеџијанг во Кина и Универзитетот во Единбург.