Дали животните можат да бројат?

Прашањето дали животните можат да бројат е едно за кое се сметаше дека останува неодговорено. Сепак, тим кинески научници веруваат дека го потврдиле постоењето на способноста за разбирање на броевите кај стаорците, објавија Градскиот универзитет во Хонг Конг и Кинескиот универзитет во Хонг Конг. Неверојатното откритие доведе до клучен животински модел за испитување на основата на нумеричките способности кај луѓето.

– Оваа иновативна студија користеше нумеричка задача за учење, техники за манипулација на мозокот и моделирање на вештачка интелигенција за да ја реши тековната дебата за тоа дали стаорците можат да бројат – рече Јунг Винг-хо, професор по когнитивна невронаука на Градскиот универзитет во Хонг Конг.

Студијата, објавена во списанието Science Advances, фрла повеќе светлина врз механизмите зад нумеричките способности, когнитивните особини во основата на математичките способности, кои се сметаат за карактеристика на човечката интелигенција.

Тимот разви алгоритам за генерирање на стимул кој им овозможува на животните да се фокусираат само на бројките и да ги намалат сите одвлекувања.

– Ова ќе ни помогне подобро да разбереме како животните ги разбираат и квантифицираат бројките – рече проф. Јунг.

Тимот откри дека стаорците без познавање на броеви може да развијат чувство за број доколку се обучуваат со звуци што претставуваат два или три броја.

Истражувачите исто така откриле дека кога блокирале одреден дел од мозокот на стаорците, способноста на стаорците да ги разбираат бројките била нарушена, но не и нивното чувство за големина.

– Ова укажува дека мозокот има специфична област која се занимава со бројки – рече проф. Јунг.