Каде се одмораат птиците кога летаат над океанот

Некои членови на светот на птиците се способни за навистина неверојатни подвизи, од летање без мафтање со крилјата повеќе од пет часа до тоа да не престанат да летаат повеќе од 10 месеци директно! Меѓутоа, времето поминато во воздух може да ги замори дури и најискусните летачи.

Каде се одмораат птиците кога летаат над океанот? Прашува Iflscience.

За некои птици, најдобрата стратегија е да не застанат воопшто. Студија од 2021 година следеше пет видови на долги растојанија за време на миграцијата на есен и откри дека видовите како див сокол (Falco peregrinus) и дивиот сокол (Pandion haliaetus) се потпираат на стабилни услови на ветер за да им овозможат да се креваат и да се издигнуваат лебдејќи и заштедувајќи енергија за долги патувања.

До неодамна се претпоставуваше дека издигнувањето со ветрот не може да се случи или не се случува на површината на морето. Научниците го отфрлија ова и открија дека птиците преселници ги приспособуваат нивните маршрути на летот за да ги искористат најдобрите услови за ветер и подигање додека летаат над морето, што им помага да одржат лет од стотици километри.

Се проценува дека околу 2.000 видови птици – или 20 проценти од вкупната популација на птици во светот – се редовни мигранти. Додека некои копнени мигранти назначиле места за застанување кои се користеле со генерации, истражувачите откриле многу поголем број птици кои користат бродови како места за одмор отколку што се мислело досега.

„Одморот на бродови се смета за исклучителен и анегдотски настан во орнитолошката литература“, пишуваат авторите на делото објавено во 2022 година. Овие истражувачи спроведоа океанографска кампања во Средоземното Море и снимија 13 различни видови птици кои застанаа на чамците за време на нивната 25-дневна експедиција. Тимот откри дека просечното времетраење на одмор на птица на бродот е 42 минути, но се верува дека ова време е релативно кратко поради недостатокот на храна што птиците мора да ја внесат. Сепак, истражувачите веруваат дека повеќето од птиците решиле да се одморат поради лошите временски услови или биле во лоша физичка состојба.

Користејќи ги нивните податоци за птиците, истражувачите процениле дека речиси 4 милиони птици би можеле да ги користат бродовите во централниот Медитеран како постојки, што најавува дополнително истражување за влијанието на поморскиот сообраќај врз есенската миграција на птиците.