Решиле да ја реновираат кујната, а под неа пронашле вистинско богатство

Семејството Фукс од Англија имало неверојатна среќа – решиле да ја реновираат кујната во нивната куќа на фарма во Дорсет, а кога почнале да работат под неа, откриле вистинско богатство. Станува збор за повеќе од 1.000 златни и сребрени монети стари речиси 400 години и продадени на аукција за 90.589 евра, пишува LiveScience.

Се верува дека монетите, откриени во 2019 година, биле скриени на фарма за време на Граѓанската војна во Англија во 17 век.

Роберт Фукс, кој живее на фармата со неговата сопруга Бети, ја открил ризницата кога почнал да го крши подот во кујната за да ги отстрани плочките и бетонот. Потоа одеднаш видел скршен керамички сад со монети.

Според аукциската куќа Дјук, не е јасно дали садот бил скршен во моментот кога бил закопан или за време на случајното откритие.

Фуксес ги повикал локалните власти, кои ги испратија монетите до Британскиот музеј на чистење и евалуација. Музејот проценил дека тие биле закопани веројатно помеѓу 1642 и 1644 година.

Ризницата на Пуртон, како што се нарекуваше, имаше различни монети, од скромни шест пени до златни монети во вредност од 20 шилинзи или една фунта на ликот на англиските монарси Едвард VI, Марија и нејзиниот сопруг Филип, Елизабета I, Џејмс I и Чарлс I, кој владеел од 1547 до 1649 година

Најголем дел од монетите беа продадени на аукцијата на 23 април. Најскап беше златникот на Чарлс I, кој беше продаден за 5.000 фунти или 5.807 евра.

Монетите најверојатно биле закопани за време на првата англиска граѓанска војна, која траела од 1642 до 1646 година.