Што би се случило ако Месечината исчезне?

Порталот Space.com објави текст за последиците од неверојатен настан – исчезнувањето на нашиот единствен природен сателит, Месечината. 

„Месечината го помина поголемиот дел од своето 4,5 милијарди години постоење врзана за Земјата додека орбитира околу Сонцето. Астрофизичарите шпекулираат дека потеклото на Месечината лежи во древен судир, кога објект со големина на Марс удрил во нашата планета, испраќајќи масивни количини материјал во вселената. Материјалите кои тогаш се формирале се споиле од гравитацијата за да го формираат она што денес го препознаваме како Месечина.

Ние, и остатокот од животот на Земјата, сме толку навикнати на присуството на Месечината што е тешко да се замисли каков би бил животот на Земјата доколку нашиот природен сателит одеднаш исчезне.

Но, дали некогаш може да отплови или да исчезне? И што би се случило ако месечината исчезне?

Според Ноа Питер, проект научник за мисијата Артемида 3 на НАСА, неколку астрономски настани од реалниот свет би можеле да предизвикаат таков драматичен настан.

„Мислам дека единствениот веродостоен астрономски настан што можел да ја „ослободи“ Месечината е големо влијание врз Месечината што би ја скршило… Слично на големиот удар за кој се верува дека ја формирал Месечината, доволно голем објект, во теорија, може да ја скрши Месечината“, рекол Петро.

За среќа, Сонцето и планетите веќе ги „проголтаа“ повеќето големи објекти во Сончевиот систем. Залутана планета која влегува во Сончевиот систем од меѓуѕвездениот простор може да предизвика штета, но шансите да се судри со Месечината се исклучително мали, рече Петро.

Што би се случило со Земјата?

Но, да претпоставиме дека тоа навистина се случува, дека Месечината исчезнува и дека Земјата некако останува релативно недопрена.

Во однос на физичките процеси, едно од најзабележливите нарушувања би било ефектот врз морските плими, кои се одговорни за крајбрежните екосистеми. Морскиот живот во крајбрежните зони или ќе изумре или ќе се прилагоди, и веројатно ќе видиме колапс на главните екосистеми кои се потпираат на крајбрежните зони за извори на храна. Скоро три четвртини од светската популација живее на 50 километри од океанот, и како такви, милијарди луѓе или ја собираат или ја набавуваат својата храна од крајбрежните зони. Колапсот на овој екосистем би бил катастрофален за крајбрежните заедници. Покрај тоа, морската ерозија во близина на бреговите е одговорна за нивното формирање. Овој процес би бил значително намален, а борбата меѓу копното и морето би достигнала примирје.

Плимата и осеката играат важна улога во целокупното регулирање на топлината на океанот. Поладна, подлабока океанска вода се влече во влезовите и заливите за време на плимата и осеката, каде што се загрева. Океанските плими, исто така, имаат големо влијание врз поголемите океански струи и затоа циркулацијата на океаните. Овие струи имаат и повратна јамка во создавањето на ветрови, кои играат важна улога во регулирањето на крајбрежната клима. Ненадејното исчезнување на плимните сили што ги придвижуваат овие механизми би имало огромно влијание врз дистрибуцијата на топлина и енергија низ планетата, менувајќи ја температурата и климата во вселената што едвај би ги препознале.

Еден од најдлабоките ефекти од исчезнувањето на Месечината би требало некое време да се манифестира, но тоа би имало огромни последици. Наклонот на Земјата моментално е 23,4 степени во однос на нашата орбита околу Сонцето. Сепак, постои навалување во нејзината ротација. Но, потребни се 26.000 години за да се заврши цел циклус, кој отстапува за само 2,4 степени. Без Месечината да го стабилизира, ова навалување може да стане екстремно и неправилно. Во ова сценарио, предвидливите сезони би исчезнале и половите понекогаш би биле на екваторот. Резултатите драстично би ја промениле соодветноста на Земјата за живот, бидејќи некогаш предвидливата средина би станала непријателска кон многу форми на живот.

Што би се случило со животот?

Навистина, голем број видови и екосистеми развиле длабока зависност од физичките последици од постоењето на Месечината. На крајот на краиштата, животот еволуирал со Месечината и нејзините циклуси како важна еколошка состојба. Одредени животни циклуси или однесувања на одредени видови се засноваат на циклусите на Месечината. Некои видови птици се потпираат на месечевата светлина како сигнал за миграциски патувања. Исто така, времето на изгревање на месечината е клучно за синхронизираното мрестење на рибите на Големиот корален гребен, на пример.

Месечината, исто така, обезбедува извор на светлина за ноќните видови, особено за ноќните предатори. Доказите покажаа дека малите цицачи ќе ја ограничат својата активност за време на полна месечина (кога има повеќе светлина) поради ризикот од предаторите. Без оваа светлина, пленот би имал огромна предност во однос на нивните грабливи противници.

Ефекти врз истражувањето и културата

Врската на човештвото со Месечината е длабока. Се разбира, Месечината е првото небесно тело на кое луѓето стапнале, а нејзиното исчезнување значително би влијаело на нашите цели во истражувањето на вселената. Месечината обезбедува опиплива кратенка за поголеми идни астрономски патувања, каде што можеме да ја тестираме нашата опрема и да дознаеме повеќе за историјата на Сончевиот систем без да се оддалечиме премногу од дома.

Месечината е временска капсула на раниот Сончев систем, истакна Петро. Проучувајќи го, можеме да добиеме индиции за тоа како се развило Сонцето, историјата на влијанието на Месечината и како била во раните фази на Сончевиот систем.

Ако би ја изгубиле Месечината, би изгубиле еден од нашите најдобри ресурси за разбирање на потеклото на Земјата.

Исто така, чини многу енергија и ресурси за да се испратат нештата во вселената од површината на Земјата, бидејќи тие треба да се ослободат од гравитацијата на нашата планета. Се смета дека има значително количество замрзната вода на Месечината, што би можело да обезбеди клучни ресурси за идните мисии во длабоката вселена. Со користење на оваа вода од Месечината, не мораме да ги трошиме нашите ресурси исфрлајќи ја од површината на земјата.

Исто така, важно е да се земе предвид улогата на Месечината во човечката култура. За Месечината се напишани бројни митови, приказни, слики, песни и песни. Лунарниот календар игра централна улога во верските прослави ширум светот, а исчезнувањето на Месечината од небото очигледно би било криза за неколку религии ширум светот.

Може да се каже дека доколку Месечината исчезне од постоењето, физичките, биолошките и симболичките последици за планетата, животот и луѓето би биле огромни“.