Симптоми на труење со кофеин на кои треба да внимавате

Конзумирањето премногу кофеин може да има сериозни последици по здравјето на луѓето.

Многу луѓе не можат да замислат да го започнат денот без кафе, но пречекорувањето на количината на кофеин може да доведе до штетни ефекти, како што се нервоза и забрзан пулс.

Во тешки случаи, прекумерната потрошувачка на кофеин може да доведе до состојба позната како труење со кофеин или предозирање.

Кога се јавува труење со кофеин?

Труењето со кофеин се јавува кога има претерано високи нивоа на кофеин во телото, што се рефлектира во низа непријатни и потенцијално опасни симптоми, вклучувајќи отежнато дишење и напади. Имаше случаи кога луѓе починаа како резултат на труење со кофеин.

Симптоми на труење со кофеин

Труењето со кофеин ја надминува типичната главоболка предизвикана од кофеинот, која се јавува кога претераме и пиеме уште неколку шолји. Препораката за здрави возрасни лица е да консумираат не повеќе од 400 милиграми кофеин дневно, што е околу четири до пет шолји.

Јадењето повеќе од оваа граница може да доведе до симптоми како што се анксиозност и раздразливост, според нутриционистот Ерин Палински Вејд, пренесува CNN.

Сепак, посериозните ефекти поврзани со труење со кофеин обично се случуваат кога поединецот консумира околу 1.200 милиграми кофеин, што е приближно 12 шолји кафе.

Невролошки симптоми, како што се анксиозност, халуцинации, мигрена, церебрален оток и напади, се документирани во случаи на труење со кофеин. Отежнатото дишење е исто така компликација.

Иако ретко, труењето со кофеин потенцијално може да биде фатално; најголем дел од пријавените смртни случаи се поврзани со пиење таблети со високи дози на кофеин.