Модем наспроти рутер: Која е разликата?

Честопати термините модем и рутер се користат наизменично кога зборуваме за уреди за пристап до Интернет во нашите домови.

Сепак, овие уреди имаат многу различни улоги кога станува збор за поврзување на мрежата. Модемот служи како мост помеѓу вашиот дом и глобалната мрежа, додека рутерот е одговорен за создавање локална мрежа во вашиот животен простор.

Што е модем?

Модемот е уред кој овозможува комуникација помеѓу вашиот интернет провајдер (ISP) и вашиот дом или канцеларија со конвертирање на дојдовните и појдовните сигнали во компатибилни формати. Овој процес вклучува модулација и демодулација на сигналот, каде што модемот го добива своето име (модулатор-демодулатор). Различни типови на интернет конекции, како што се кабелски, LTE или DSL интернет, бараат различни типови на модеми. Иако модемот е неопходен за поврзување на Интернет, тој може да поврзува само еден уред во исто време.

Што е рутер?

Рутерот создава локална мрежа, дозволувајќи им на уредите во него да разменуваат податоци меѓу себе и со модемот. Рутерот доделува локални IP адреси на секој уред, осигурувајќи дека податоците ќе стигнат на вистинското место. Повеќето модерни рутери вклучуваат вграден прекинувач и центар, кои овозможуваат поврзување на повеќе уреди. Рутерот може да функционира и без Интернет, доколку сакате само да споделувате датотеки во локалната мрежа.

Комбинирани уреди

Денес, уредите што ги комбинираат функциите на модем и рутер во еден хардвер се сè попопуларни, што им го олеснува користењето и инсталирањето на корисниците. Овие комбинирани уреди често се достапни од интернет провајдерите како дел од нивната стандардна понуда.

Што се 5G рутери и модеми?

Со развојот на 5G технологијата, достапни се и модеми и рутери кои поддржуваат ваков тип на поврзување. Уредите што веќе можат да ја користат мрежата 5G имаат вградени модеми, а на домаќинствата што сакаат да користат 5G имаат потреба од специфичен 5G модем. Има и 5G CPE уреди кои ги комбинираат функциите на модем и рутер.

Иако термините често се мешаат, важно е да се разбере разликата помеѓу модем и рутер кога размислувате за надградба на домашната мрежа или купување нови уреди. Разбирањето на нивните специфични функции може да ви помогне подобро да управувате со вашите интернет конекции и локална мрежа.