Дали ја забележавте новата икона во долниот десен агол на вашиот Windows компјутер?

Ако неодамна сте забележале нова, интересна икона која се појавува во долниот десен агол на вашиот Windows компјутер, не сте сами. Оваа мистериозна икона го означува доаѓањето на асистентот за вештачка интелигенција на Windows Copilot, најновото дополнување што Мајкрософт го воведува за да ја олесни навигацијата за корисниците и да ја подобри интеракцијата со оперативниот систем.

Асистентот за вештачка интелигенција на Windows Copilot ја претставува најновата иновација од Microsoft, дизајнирана да им обезбеди на корисниците на оперативниот систем Windows 11 централизирана помош за вештачка интелигенција директно од лентата со задачи на нивните компјутери.

Copilot на Windows им овозможува на корисниците да поставуваат прашања, од едноставни до сложени, и да извршуваат различни задачи директно преку интерфејсот за помошник. На пример, корисниците можат брзо да го проверат времето во други земји, да планираат патувања со пребарување на летови и сместување, па дури и да ги менуваат системските поставки како што се вклучување темниот режим, исклучување на звукот, менување на тапет и многу повеќе.

Интересно е тоа што асистентот со вештачка интелигенција на Copilot може да користи различни тонови на разговор, овозможувајќи им на корисниците да избираат помеѓу прецизни, креативни или избалансирани одговори, во зависност од нивните преференции и потребите за задачи. Дополнително, асистентот може да користи контекст од Microsoft Edge за да ги подобри одговорите, вклучително и сумирање на веб-страници без потреба да внесувате адреса или да копирате и залепите долги текстови.

Дополнително, Windows Copilot доаѓа со поддршка за Bing Chat и други приклучоци, овозможувајќи им на корисниците пристап до проширени функционалности и можности, вклучувајќи персонализирани одговори и препораки врз основа на разговорот на корисникот со помошникот.

За да ги искористат овие нови можности, корисниците на Windows 11 ќе треба да ги ажурираат своите системи за да добијат пристап до Copilot AI помошникот, кој е дизајниран да функционира како интуитивен личен асистент кој ја зголемува продуктивноста и ги поедноставува корисничките интеракции со екосистемот Windows.