Ова се најпродаваните мобилни телефони во историјата

Мобилните телефони се интегрален дел од современото општество, со проценка дека 7,1 луѓе кои користат мобилен телефон во 2021 година, што е приближно 90% од светската популација. Овие уреди станаа една од најважните алатки во животот на луѓето, еволуирајќи од големи и несмасни „тули“ до денешните модерни, мултифункционални уреди.

Кога станува збор за најпродаваните мобилни телефони на сите времиња, податоците се собрани од различни извори, вклучувајќи ги Википедија, Јаху Фајнанс и аналитичката фирма Омдија. Овие податоци собрани од Visual Capitalist нудат детални и ажурирани информации за продажбата на телефони низ годините.

Најпродаваните модели на мобилни телефони до 2023 година го одразуваат и технолошкиот развој и социо-економските промени во глобалното општество. Водејќи на патот со повеќе од 250 милиони продадени единици, Nokia 1100 беше популарен по својата едноставност, издржливост и пристапна цена, што го прави идеален избор за пазарите во развој и корисниците кои сакаа сигурен телефон за основни функции како повикување и испраќање пораки.

iPhone 6 и 6 Plus, од друга страна, претставуваа пресвртница во индустријата за паметни телефони, воведувајќи поголеми екрани и напредни функции, што ги направи бестселери со над 222 милиони продадени единици. Нивната популарност беше толку голема што тие беа повторно лансирани на пазарот во 2017 година по цени од средна класа, насочени кон поширок опсег на потрошувачи.

Историјата на продажба на овие уреди покажува како потребите и желбите на корисниците се менувале со текот на времето. Додека претходните модели на Nokia доминираа благодарение на нивната функционалност и достапност, уредите на Apple направија револуција во индустријата, станувајќи симбол на иновации и квалитет. Моделите Галакси на Самсунг исто така го задржуваат својот удел на пазарот, нудејќи различни уреди кои ги покриваат сите сегменти, од достапни до премиум смартфони.

Овие промени не се само од технолошка природа, туку се рефлектираат и во економските и културните аспекти на општеството. Мобилните телефони станаа клучни алатки за комуникација, образование, пристап до информации, па дури и за управување со финансии, што ги прави неопходни во секојдневниот живот.

Исто така, интересно е да се види како одредени брендови се прилагодуваат и иновираат за да останат релевантни. Со текот на годините, Apple, на пример, се префрли од фокусот на персоналните компјутери на мобилни телефони, што исто така влијаеше на нивните приходи.

Овој историски преглед не само што покажува кои уреди ги избрале луѓето, туку и како технолошките иновации и промените во навиките на потрошувачите се обликувале со текот на времето.