Како ќе се промени концептот на приватност на Интернет во 2024 година?

Со сè пораспространетата употреба на уредите за носење со вештачка интелигенција, како што се очила, визири или шлемови, дебатите за приватноста повторно се отвораат, бидејќи со новите уреди ќе бидат поставени нови стандарди во 2024 година. Истовремено, поради идентификацијата со два фактори и користењето на асистентни ботови, се очекува значително намалување на кражбата на лозинка.

Поради појавата на нови технологии и еволуирачките регулаторни практики, експертите на Kaspersky веруваат дека концептот на онлајн приватност се трансформира. Најважните настани во 2023 година во социјалната, економската и политичката сфера, како и новите технолошки трендови, ќе бидат главните фактори кои ќе влијаат на приватноста на Интернет во 2024 година.

Експертите на Kaspersky ги предвидуваат следните трендови:

Уредите за носење вештачка интелигенција ќе поттикнат нова дебата за приватност.

Луѓето ги прифатија уредите како паметните телефони и паметните асистенти во своите домови, но уредите за носење, особено оние со камери како паметни очила, изгледаат посомнителни, особено за повнимателните корисници.

Развојот на уредите AR и VR ќе воспостави нови стандарди за приватност во 2024 година.

Новите производи на Apple обично го привлекуваат вниманието на јавноста, но и покренуваат дискусии за приватноста, особено кога станува збор за технологии кои се уште не се регулирани со закон. Со воведувањето на Apple Vision Pro и зголемената интеграција на AR или VR уредите во секојдневниот живот, оваа тема ќе добива сè поголемо значење.

Подобрување на приватноста преку се почестата употреба на помошни ботови.

Зголемената распространетост на асистентни ботови, кои користат обработка на говор (NLP), нуди можност за подобрување на приватноста на корисниците во различни сектори. Замислете иднина во која помошните ботови играат клучна улога во заштитата на личните податоци, особено за време на повици. Софистицираниот бот за помошник може беспрекорно да се справи со повиците на корисниците, заштитувајќи ги чувствителните информации како што е гласот на корисникот.

Украдените лозинки нема да претставуваат голема закана.

Примарната причина за намалување на стравот од кражба на лозинка е зголемената распространетост на безбедносните методи кои бараат автентикација со два фактори, каде што дополнителен код за потврда се генерира преку СМС или се генерира во специјална апликација за автентикација, како што е Kaspersky Password Manager. Покрај тоа, некои услуги, како што е Google, веќе користат методи за автентикација без лозинки или биометриска автентикација.

„Во ера кога технологиите брзо се развиваат, концептот на приватни податоци мора да се прошири надвор од традиционалните сфаќања. Појавата на уреди со вештачка интелигенција што може да се носат, развојот на AR/VR и подемот на помошните ботови бараат пошироко разбирање на приватноста. иновациите стануваат интегрален дел од секојдневниот живот, нашиот концепт на лични податоци мора да го опфати не само она што ние доброволно го споделуваме, туку и сложените интеракции и согледувања што овие технологии инхерентно ги поседуваат“, коментира Ана Ларкина, експерт за безбедност и приватност во Kaspersky.