Што е „болест Х“

Се чини дека по епидемијата на вирусот Ковид 19 сè уште не можеме да бидеме смирени. Светските лидери во Давос, покрај војната и економијата, зборуваа и за непостоечката, мистериозна „болест Х“, за која тврдат дека ќе биде неспоредливо полоша од пандемијата од која излеговме.

Британскиот „Индипендент“ цитира проценки дека оваа пандемија може да предизвика 20 пати повеќе смртни случаи од Ковид-19.

СЗО ја опишува болеста како „болест Х“, што е термин кој се користи за планирање на појавата на хипотетичка, идна меѓународна епидемија. Тоа би било предизвикано од патоген за кој сè уште не е познато дека може да ги нападне луѓето.

СЗО ја рангира „Болеста Х“ како болест на која треба да се даде приоритет во кампањите за подигање на јавната свест, заедно со Ковид-19, ебола и Зика, Кримско-конго хеморагична треска, блискоисточен респираторен синдром и ААРС.

Се вели дека „Болеста Х“ е додадена на таа приоритетна листа во 2018 година, а СЗО се обидува да иницира дискусии за тоа како да се бори против глобалната пандемија во иднина.

Наводно, научниците сè уште не знаат каков тип на вирус би можел да ја предизвика следната пандемија, односно каква ќе биде „болест Х“. Многумина мислат дека тоа може да биде коронавирус како САРС-КоВ-2, вирусот што предизвика ковид 19 или сосема нов вид.

Без оглед на тоа која смртоносна болест се најавува, сигурна или неизвесна, беше тема дури и во Давос, меѓу светските лидери кои разговараа за тоа како светот може да се спротивстави на неа и да спречи нова катаклизмична пандемија.

И покрај тоа што исплашените луѓе многу зборуваат за новата болест, се шират теории на заговор за готов вирус кој ќе биде пуштен од лабораторија, Светската здравствена организација се уште не се вклучила во дискусијата и не го вклучила ниту не -постоечка, потенцијална „болест Х“ во најважните прашања со кои се занимава.