И рутерот има рок на траење: Еве кога треба да го замените

Wi-Fi рутерите се незаменлив дел од секојдневниот живот, но како и секој технолошки уред, тие имаат ограничен животен век. Често поставувано прашање е: “Кога е вистинското време да го замените вашиот рутер за Wi-Fi?”

Одговорот на ова прашање не е секогаш јасен, но постојат одредени знаци и околности кои укажуваат на потребата од надградба.

Колку долго трае рутерот?

Нема конкретна временска рамка колку долго ќе трае рутерот; не доаѓа со рок на траење. Општо земено, стандардните Wi-Fi рутери може да траат помеѓу пет и десет години. Меѓутоа, како и кај секоја технологија, на животниот век на рутерот влијаат повеќе фактори, како што се начинот на одржување, местото каде што е поставен, оптоварувањето на кое е изложено и слично.

Еден од факторите што влијае на животниот век на рутерот е стареењето на самата технологија, особено во однос на поддршката за најновите стандарди за Wi-Fi. На пример, ако го имате најновиот лаптоп со технологија Wi-Fi 6E и вашиот рутер користи Wi-Fi 5, нема да можете да ги искористите максималните брзини на Интернет што ги поддржува вашиот уред.

Кога треба да размислите за замена на вашиот рутер?

Постојат неколку јасни знаци кои укажуваат на потребата од замена на рутерот, покрај гореспоменатата временска рамка. Размислете за префрлување ако:

  • Вашиот рутер е стар десет или повеќе години, бидејќи постои голема веројатност да не ги користи најновите стандарди за Wi-Fi, што директно влијае на брзината и безбедноста на Wi-Fi мрежата.
  • Забележете постојано помали брзини на Wi-Fi, проблеми со поврзувањето и други проблеми поврзани со рутерот.
  • Забележете дека вашиот рутер е жежок на допир. Рутерите може да бидат жешки за време на високите температури , но треба да се олади кога мрежата не е толку натоварена. Ако вашиот рутер постојано работи на висока температура, можеби е време да го замените.
  • Вашиот рутер повеќе не добива ажурирања на фирмверот, што значи дека периодот на поддршка е завршен и тој повеќе нема да прима поправени грешки, безбедносни закрпи итн.

Дали треба да го надградам мојот рутер кога ќе излезат новите стандарди за Wi-Fi?

Не мора веднаш. На пример, иако стандардот Wi-Fi 6E беше лансиран во 2020 година, им требаше време на производителите да почнат да го користат. Истото се очекува и со стандардот Wi-Fi 7. Значи, нема потреба од автоматско ажурирање веднаш штом се појави нов стандард.

Иако рутерите можат да траат и до десет години, во меѓувреме има добри причини да ги замените. Секогаш имајте ги предвид вашите сегашни и идни потреби пред да одлучите да го замените стариот рутер. Надградбата на вашиот рутер може значително да ги подобри перформансите на мрежата и безбедноста на вашите податоци.