Минијатурните роботи решаваат еден од најопасните здравствени проблеми

Секој четврти човек во светот умира од болести поврзани со згрутчување на крвта, па затоа тим на истражувачи од Универзитетот во Твенте и Медицинскиот центар на Универзитетот Радбод, во Холандија, создадоа минијатурни роботи кои влегуваат во крвните садови и ги отстрануваат згрутчувањето на крвта. Овие безжични минијатурни роботи имаат облик на завртка и можат да се движат низ крвните садови и надолу и по артерискиот проток, се вели во соопштението на Универзитетот во Твенте.

Истражувачите го покажаа успехот на милироботите, како што се нарекуваат, во аортата поврзана со бубрезите. Тие ги контролираа роботите со помош на ротирачки магнет. Поради успешната демонстрација, тие добија грант од Холандија за понатамошно развивање на оваа технологија за отстранување на згрутчување на крвта.

Според извештаите, истражувачите и претходно покажале дека милироботите се способни да се движат низ крвните садови, но за да го направат тоа, потребна им е енергија и прецизна контрола. Покрај тоа, тие треба да бидат биокомпатибилни за да не го оштетат крвниот сад. Поради оваа причина, беше направен експеримент со вистинска аорта и бубрези во Техничкиот медицински центар на Универзитетот во Твенте.

– Ова бараше да имаме вистински интердисциплинарен пристап и да соработуваат различни одделенија. Лабораторијата за роботика, лабораторијата за биоинтерфејс, лабораторијата за дизајн, LipoCoat и MESA+ ни помогнаа да го постигнеме овој голем успех – изјави истражувачот Ислам Халил, професор на Катедрата за биомеханичко инженерство на Универзитетот во Тренто.

Во експериментот, истражувачите користеа ротирачко магнетно поле контролирано од робот за безжично да ги контролираат милироботите. Со помош на рендген, тие успеале да ги локализираат милироботите и да ги насочат низ аортата.

Самите роботи се 3D печатени, во облик на завртка со мал магнет внатре.

– Овој магнет е широк само еден милиметар и има ист дијаметар. Тој е поставен така што може да го врти роботот од двете страни – рече Халил.

Поради големината, можно е да се користат неколку роботи истовремено и тие потоа да можат да го „дупчат“ секој тромб.

– Овие милироботи имаат голем потенцијал во васкуларната хирургија. Моментално користиме разредувачи на крв и флексибилни алатки, но милироботите можат да патуваат до артериите до кои е тешко достапни, а потребен е минимален рез – изјави Михил Варле, васкуларен хирург во Медицинскиот центар на Универзитетот Радбод.

Овој медицински центар заедно со израелската компанија Triticum Medical ќе го продолжи развојот на милироботот.

– Покрај кршењето на згрутчувањето на крвта, роботите можат да носат и лекови до одредени делови од телото, каде што се најпотребни. Тоа би имало минимални нуспојави на останатиот дел од телото – изјави Халил.