Како да ги научите децата да застанат за себе

Може да биде тешко да ги научите децата како да се залагаат за себе, особено кога се мали. Не е лесно да се објасни разликата помеѓу ставот и принципот и грубоста и агресивниот пристап.

Но, важно е да им ги дадете потребните алатки за да се одбранат, и физички и емоционално. За да ги научите вашите деца како да се залагаат за себе, важно е да започнете рано бидејќи тоа ќе им помогне да се чувствуваат посигурни и способни кога ќе се соочат со предизвикувачки ситуации.

И еве неколку совети како да го направите тоа.

Охрабрете ја самоувереноста

Еден од најдобрите начини да ги научите вашите деца да се залагаат за себе е да ги поттикнете да бидат наметливи. Ова значи да ги научите да зборуваат за себе, да ги изразат своите потреби јасно и самоуверено.

Играње на улоги

Користете ја вашата имагинација, креирајте сценарија што ве загрижуваат, но и дајте му можност на вашето дете да создаде своја фиктивна ситуација, да ги преземе улогите и да игра. Ова ќе им помогне да вежбаат што би направиле во реална ситуација и исто така да ви даде увид во тоа како размислуваат.

Обезбедете поддршка и насоки

Важно е на вашите деца да им ја дадете потребната поддршка и водство додека учат како да се залагаат за себе. Ова значи да ги слушате без осудување кога ви се доверуваат и да им понудите охрабрување кога им е најпотребно.

Научете ги како да реагираат физички

Ако вашите деца треба физички да се бранат, важно е да им покажете како да го прават тоа безбедно и ефикасно. Ова може да вклучува техники како што се блокирање, избегнување или удирање. Можете да ги запишете на студии за боречки вештини или часови за самоодбрана. Секако, насилството никогаш не е решение, но доколку вашето дете е малтретирано од врсник, научете го на познатата реченица: „Не сакам да се карам, но ќе се бранам ако треба“. Овие спортови ја градат и самодовербата и самодовербата, но важно е да се напомене дека нивната злоупотреба не е дозволена.

Помогнете им да развијат силно чувство за самопочит

Дајте им ги алатките што им се потребни за да се движат низ светот – сила, издржливост и самодоверба. Докажете му на вашето дете дека заслужува да биде почитувано.

Пофалете ги кога ќе се залагаат за себе

Важно е да го пофалите вашето дете кога се залага за себе. Ова ќе им помогне да се чувствуваат добро и ќе ги поттикне да продолжат да се залагаат за она во што веруваат.