Дури 83% од мобилните игри пропаѓаат во рок од три години

Новото истражување открива дека дури 83% од мобилните игри не успеваат во рок од три години од лансирањето. Дополнително, 43% од игрите се откажани за време на развојот.

Истражувањето го спроведе Atomik Research, а извештајот насловен „Добрите игри не умираат“ беше објавен оваа недела. Се базира на интервјуа со 500 програмери од Велика Британија и Соединетите Американски Држави.

Извештајот покажува дека 76% од лансирањето игри го достигнуваат својот врв на приходи во првата година, додека само 4% го достигнуваат овој врв во текот на втората година.

Исто така, иако повеќе од половина од програмерите користат „опции во живо“ во нивните игри, 38% не објавуваат редовни содржини или ажурирања, а помалку од половина издаваат месечни ажурирања на нивните игри. Ова резултира со тоа што само 5% од игрите добиваат поддршка седум години по лансирањето.

И покрај високата стапка на неуспех на новите наслови, 78% од програмерите претпочитаат да работат на нив. Сепак, повеќе од една третина од испитаниците рекле дека неизвесноста во индустријата „го спречува развојот на нови игри“, додека 30% сметаат дека сегашниот пазар е „премногу тежок за успех“.

Ова доаѓа како резултат на фактот што две третини од студијата мораа да спроведат отпуштања, намалување или намалување на буџетот, според извештајот, при што 29% од програмерите го намалиле буџетот за стекнување корисници (UA).

„Ова се нестабилни времиња за индустријата за игри. Многу развивачи на мобилни игри се борат да останат профитабилни поради предизвиците како што се ATT (политиката за транспарентност за следење на Apple), жестоката конкуренција на зрелиот мобилен пазар и макроекономските услови како што е високата инфлација“, рече еден експерт.

Тој продолжува: „Наодите од белата книга „Добрите игри не умираат“ служат како повик за будење за индустријата, извор на инспирација заснована на податоци; опремување на програмерите и издавачите со увид во тоа како приходите може да се максимизираат нивното портфолио – како за новите така и за „старите“ игри.