Зошто не треба да јадеме доцна навечер

Кога сакаме да ослабеме, знаеме дека мора да се грижиме за исхраната. За тоа колку калории внесуваме и колку користиме. Ако консумираме повеќе отколку што внесуваме, ќе изгубиме тежина. Ако внесеме повеќе калории од она што ќе го изгубиме, тогаш добиваме тежина. Во принцип, тоа е едноставно. Сепак, дали е навистина така?

Истражувањата сугерираат дека многу важна улога во овој процес има времето кога јадеме храна, односно времето на последниот оброк во денот. Откриено е дека луѓето кои вечерале порано навечер, најмалку четири часа пред спиење, имале значителни придобивки во споредба со контролната група која јадела подоцна навечер.

Зошто е важно времето за оброци?

Групата на испитаници кои го имале последниот оброк 4 часа пред спиење имале повисока стапка на согорување калории, значително помалку глад, побрз метаболизам и помала акумулација на масно ткиво, иако консумирале ист број калории како испитаниците кои биле во групата. кој вечерал подоцна. Но, зошто времето на оброците е толку важно?

Научниците веруваат дека одговорот лежи во улогата на хормоните кои го регулираат апетитот, особено лептинот, кој сигнализира чувство на ситост. Студијата покажа дека нивото на лептин постојано опаѓа кај испитаниците кои јаделе доцна во денот, дури и кога внесот на калории е константен.

Улогата на лептин во контролата на апетитот

Како резултат на тоа, пониските нивоа на лептин ги наведуваат испитаниците да консумираат поголеми количини храна, што резултира со зголемување на телесната тежина. Нарушувањата на сонот исто така може да играат улога во зголемената потреба за храна доцна, а тие се поврзани со повисоки стапки на прекумерна тежина и дебелина, како што покажуваат бројни студии.