Откриена руда со исклучително редок и вреден елемент

Научниците во Кина открија досега невидена руда која содржи редок материјал кој е многу баран поради неговите суперспроводливи својства. Рудата наречена ниобобаотит содржи ниобиум, титаниум, железо и хлорид, пишува LiveScience.

Откривањето на ниобиумот предизвика големо мешање бидејќи моментално се користи главно во производството на челик, што значително го зајакнува без да додаде тежина. Ниобиумот исто така се користи за правење други легури и може да се најде во забрзувачи на честички и друга напредна научна опрема бидејќи функционира како суперпроводник на ниски температури, според Кралското здружение за хемија.

Рудата е откриена во рудникот Бајан Обо во кинеската провинција Внатрешна Монголија. Ова е 17-ти нов вид руда откриена во рудникот и еден од 150-те минерали откриени во регионот, објави кинеската национална нуклеарна корпорација (CNNC).

Откритието би можело да биде неочекувано за Кина, која моментално увезува 95 отсто ниобиум.

– Во зависност од количината и квалитетот на овој нобиум, Кина би можела да стане самодоволна кога станува збор за оваа руда – изјави за South China Morning Post, Антонио Кастро Нето, професор по инженерство на Националниот универзитет во Сингапур.

Бразил моментално е најголемиот светски снабдувач на овој редок метал, а Канада е на второ место.

Сè уште е можна лудост за овој материјал бидејќи научниците веќе работат на развој на батерии од ниобиум-литиум и ниобиум-графен. Тие треба да се полнат значително побрзо од постоечките и да не претставуваат никаква опасност.