Животни со најкраток животен век

Често ја слушаме фразата дека „животот е премногу краток“ и како треба „да живееме како секој ден да ни е последен“.

Меѓутоа, во споредба со другите жители на нашата планета, човекот има повеќе време од повеќето живи суштества.

Кое животно има најкраток животен век?

Тешко е со сигурност да се каже кое животно живее најкратко. Сепак, едно суштество е силен конкурент во категоријата со најкратко траење. Мајската мушичка излегува од јајцето како кукличка и живее под вода до две години, по што развива крилја. 

Ова е знак дека нејзиниот животен век завршува, а тоа обично е така, бидејќи многу мајски мушички живеат помалку од 24 часа во „крилеста“ форма, додека некои не гледаат во сонцето ни 5 минути.

Повеќето мајски мушички се движат од вода на земја и воздух за да се размножуваат. Тие немаат функционална уста или дигестивен систем во ниедна фаза и живеат од енергетските резерви што ги собрале додека биле во младешка фаза, вели Лук Џејкобус, истражувач и професор по биологија.

„Без гломазен дигестивен систем, женките имаат повеќе простор да складираат јајца во нивните тела“, вели Џејкобус. Тој додава дека видел мушичка која дури имала јајца во главата! Женските мајки понекогаш носат и до 10.000 јајца во своето тело.

Како и другите видови кои живеат брзо и умираат млади, мајските мушички се главно плен, па затоа треба да создадат што е можно повеќе млади кои ќе преживеат и ќе се размножуваат до зрелоста.

Древните мушички не се разликувале многу од денешните, велат истражувањата. Хит Огден, професор по еволутивна биологија на Универзитетот во Јута Воли, кој ја проучува еволуцијата на мајските мушички, вели дека овие инсекти првпат се појавиле пред околу 350 милиони години. Во нивната еволуција, процесот на собирање хранливи материи главно бил развиен во фаза, додека возрасниот инсект е одговорен само за летање, размножување и несење јајца.

Доланија, американскиот вид на овој инсект, има најкраток животен век во возрасната фаза од кој било регистриран вид. Мажјаците живеат помалку од еден час откако ќе созреат, а женките имаат само пет минути да се размножат пред да умрат. Сепак, американските мушички живеат во песокот околу две години како ларви пред да летаат во светот на возрасните на еден ден и да умрат.

Другите краткотрајни животински видови живеат малку подолго од мајската мушичка. Една од нив е риба со необично име, седумцифрено џуџе гоби (Eviota sigillata). Својот животен циклус го завршува за два месеци и има најкраток животен век од сите познати ‘рбетници. Оваа риба поминува три недели како мала ларва на отворен океан, а потоа се населува на гребените една или две недели додека не созрее, пред да започне својот возрасен живот, кој трае околу три и пол недели.