Разговор со Исус, Сатаната и другите

Романтичните врски меѓу луѓето и вештачката интелигенција се сè поголеми, но најновата апликација за вештачка интелигенција е најбизарната досега.

Во него, корисниците можат да „разменуваат пораки“ со Исус, како и со многу други ликови од Библијата, вклучувајќи ги Марија, Јосиф, Петар и Матеј.

Апликацијата наречена Text With Jesus е достапна на Apple App Store. Тој е дизајниран за „посветени христијани кои бараат подлабока врска со најважните ликови од Библијата“, се вели во описот.

Текстот со Исус ги користи сите јавно достапни верзии на Библијата. Корисниците можат да разговараат со избрана „личност“ преку разговор што наликува на апликацијата iMessage на Apple. ВИ ќе одговори со она што мисли дека е најсоодветниот цитат или дијалог.

„Апликацијата напојувана со вештачка интелигенција не тврди дека обезбедува вистински божествени сознанија или поседува каква било форма на божествена свест, туку едноставно го користи својот јазичен модел за да генерира одговори врз основа на широк корпус на библиски и религиозни текстови“, објаснува веб-страницата.

„Целта на апликацијата е да ја стимулира мислата, да го продлабочи разбирањето на религиозните текстови и да иницира значајни разговори за верата“.

На пример, на прашањето: „Како можам да покажам љубезност кон другите на работа?“, АИ Исус одговара: „Затоа, што сакате другите да прават за вас, правете го сами за нив: Ова е Законот и пророците. (Матеј 7:12).

Catloaf Software стои зад апликацијата, а неговиот претседател и извршен директор Стефан Питер изјави за Christian Headlines дека апликацијата AI се базира на широк опсег на јавно достапна христијанска литература, вклучувајќи различни верзии на Библијата на повеќе јазици.

„Разбирам дека концептот на Исус со вештачка интелигенција може да предизвика загриженост, па дури и да изгледа богохулно за некого. Сепак, Текстот со Исус не е наменет да ја замени верата или молитвата. Тоа е едноставно алатка која ќе им помогне на корисниците да ги истражуваат теолошките прашања на поинтерактивен и поинтерактивен начин. се надевам дека е попријатен начин“, рече Питер.

Апликацијата е бесплатна, иако корисниците можат да плаќаат 2,74 евра месечно за да разговараат со дополнителни „личности“, вклучувајќи ги Адам и Ева, некои од Исусовите ученици, Марија Магдалена, па дури и Сатаната, кој ги потпишува сите негови пораки со емотикон со рогови.