Овој јули е најтоплиот месец во последните 120.000 години, предупредуваат научниците

Овој јули е секако најтоплиот месец откако е мерено времето, а иако останува уште еден ден, се верува дека ќе го собори рекордот поставен во 2019 година, велат научниците. Некои од нив веруваат дека ова е најтоплиот месец во последните 120.000 години, а дека брзиот скок на температурата е поврзан со употребата на фосилни горива и е дел од климатските промени за кои е виновен човекот.

– По најтоплиот јуни досега и низата екстремни временски настани, вклучувајќи топлотни бранови во Европа, Северна Америка и Азија, како и шумските пожари во Канада и Грција, податоците од службата за климатски промени Коперник покажуваат дека првите три недели од јули веќе соборија некои значајни рекорди.

Месецот започна со рекордни глобални средни температури на воздухот четири дена по ред, од 3 до 6 јули. Секој ден потоа беше потопол од претходниот рекорд од 16,8 степени, кој беше поставен на 13 август 2016 година. Најтопол ден беше 6 јули, кога просечната просечна глобална температура беше 17,08 степени, а денот пред и потоа температурите беа самите 0,01 степени пониски. Во текот на првата и третата недела од месецот температурите ги надминаа температурите за 1,5 степени повисоки од оние во прединдустрискиот период, што е граница поставена со Парискиот договор – се вели во соопштението на службата за климатски промени Коперник.

– Уривањето температурни рекорди е дел од светскиот тренд на драстични температурни скокови. Антропогените емисии се главната причина за овој скок. Малку е веројатно дека рекордот поставен за јули ќе остане сам до крајот на годината бидејќи временските прогнози покажуваат дека глобалните температури ќе продолжат да бидат далеку над просекот – изјави Карло Буонтемпо, директор на Службата за климатски промени Коперник.

И покрај тоа што дефинитивно е јасно дека температурите во јули се значително повисоки од било кое време откако се следи и евидентира времето, што е околу 150 години, некои научници веруваат дека температурите се повисоки од пред неколку десетици илјади години. За овие податоци и мерења на температурата користат воздух заробен во мраз на половите, во седименти во океаните… Благодарение на овие податоци, тие веруваат дека последен пат планетата била толку жешка пред 120.000 години, кога морето и Нивоата на океаните беа 8 метри повисоки од денес.

– Ова не само што ќе биде најтоплиот јули, туку ќе биде и најтоплиот месец во однос на апсолутните средни глобални температури. Можеби треба да погледнеме наназад илјадници, па дури и десетици илјади години за да најдеме слични температури на нашата планета – изјавил д-р Карстен Хаустејн од Универзитетот во Лајпциг, пренесе Би-би-си.