Какви повреди може да предизвика удар од гром?

Удар од гром е ретка, но опасна повреда. Секоја година околу 25.000 луѓе умираат од овој природен феномен, се верува дека на планетата Земја се случуваат 6.000 удари од гром на секои 60 секунди. Голем број луѓе преживуваат удар на гром и покрај повредите, но тоа има трајни здравствени последици.

Што е удар на гром?

Од дејство на атмосферски електрицитет доаѓа до удар на гром, најчесто со тешки повреди или смрт. Природниот електрицитет (молња) е импулс на директна струја со огромен напон и сила.

Количината на енергија ослободена при удар на гром е поголема од 10 милиони волти. За споредба, високонапонскиот далновод е обично 100.000 волти или повеќе, а типичен штекер за домаќинство е 220 волти. Во Америка и Јапонија, напонот е од 100 до 127 волти, во други делови од светот работниот напон на приклучоците е 220 до 240 волти.

Можен е срцев удар

Физичките повреди од гром се ретки и сериозни, вели д-р Кристофер Григс од Atrium Health.

– Повредите може да варираат од благи изгореници на телото до сериозни оштетувања на мозокот и смрт, се зависи од степенот до кој жртвата била изложена на удар на гром – објаснува д-р Григс. Ударот на гром може да предизвика срцев удар, застој на циркулацијата и директно оштетување на нервниот систем и мозокот.

Ударот на гром може да предизвика крварење и мозочен удар, а во некои случаи може да предизвика и длабоки изгореници. Д-р Григс вели дека ткивата во близина на коските трпат најголеми оштетувања во вакви ситуации, бидејќи коските се дел од човечкото тело најотпорен на ефектите од молњите.

Удар на гром може трајно да оневозможи лице

Луѓето кои преживуваат удар на гром се изложени на висок ризик да развијат сериозни невролошки и мускулни повреди. Рабдомиолизата е сериозно оштетување на мускулното ткиво, во оваа состојба мускулното ткиво го ослободува протеинот миоглобин во крвта, што може да предизвика откажување на бубрезите.

Експертите предупредуваат дека се можни повреди доколку останеме само во близина на удар на гром. Може да има руптура на тапанчето, мали изгореници и оштетување на нервниот систем. Се зависи од тоа дали ударот е директен, а може да се преживее директен удар на гром, а се зависи од количината на енергија што се испушта при удар на гром. Можно е човек да преживее помал удар на гром и да нема оштетување на виталните органи.

Што да направите во случај на удар на гром?

Во случај на удар на гром, најдобро е сведоците да се јават на 192. Кога ќе се појави удар на гром, луѓето кои изгледаат најповредени, на пример, немаат пулс и не дишат, можат да преживеат доколку добијат брза кардиопулмонална реанимација.

Најдобар начин да се заштитите од гром е да останете во затворени простории и подалеку од прозорци. Ако се најдеме надвор, советот е да одиме внатре за време на лоши временски услови, ако е можно.

Што да не се прави?

Препорачливо е доколку сме надвор да клечеме бидејќи така има најмалку контакт. Возачите треба да го запрат возилото, да избегнуваат близина на вода, да ги затворат сите врати и прозорци во автомобилот. Никогаш не барајте засолниште под големи самостојни предмети, како дрво. Ако сме во шума, се препорачува да стоиме помеѓу две дрвја на растојание од околу 15 метри. Добра заштита од удари од гром е мократа облека.

Опасни се големите рамни терени или благите надморски височини, доколку сме на терен треба што помалку да се спуштаме и да ја допираме површината на земјата. Експертите не советуваат заштита со чадори или импровизирани засолништа и нагласуваат дека е погрешно мислењето дека повредениот треба да биде закопан во земја, бидејќи на тој начин ќе го отежнеме срцето и дишењето и евентуално да го убиеме.