Што кажува вашето домашно милениче за вашата личност

Психолозите велат дека особините на луѓето се базираат и на карактерот на нивните миленици, па видлива е разликата меѓу сопствениците на кучиња, чии миленици живеат за нив и „луѓето мачки“ кои се друга приказна. Сопственик на куче и сопственик на мачка, според психологијата, се сосема различни личности. Кога проучуваат зошто луѓето прават одредени избори и избираат куче или мачка, научниците не потсетуваат дека кучињата и мачките имаат различна историја на припитомување, различни потреби, различна приврзаност кон нивните сопственици и различни природни однесувања, кои се повеќе или помалку компатибилни со човечките потреби и однесувања. И, исто како и луѓето, и кучињата и мачките се различни едни од други.

Мерење на личноста со големата 5-ка

Микел Делгадо, постдокторски соработник, истражувач и применет бихејвиорист за животни во ветеринарното училиште УЦ Дејвис, нагласува дека изборот на куче или мачка за домашно милениче може да открие многу за личноста на една личност. Во 2014 година, Делгадо напиша студија која се занимаваше со феноменот наречен Big 5(Големите 5) . Со помош на Големите 5, беа направени мерења на личноста на оние кои изјавија дека претпочитаат еден или друг вид на животно, како и оние кои рекоа дека немаат предност или не сакаат ниту мачки ниту кучиња.

Големите 5 се широко користени индикатори на личноста, кои често се означуваат со кратенката ОКЕАН, што значи – Отвореност, совесност, екстровертност, согласност и невротичност. Последново, невротичност, во овој контекст се дефинира како чувствителност или нервоза. Горенаведените особини, како што се дефинирани во научната литература, можат да бидат широко применети во различни култури и да формираат корисен начин за разбирање на личноста.

Сопственикот на кучето е друштвен, комуникативен, пријатен…

Делгадо открил дека испитаниците кои рекле дека претпочитаат мачки отколку кучиња биле повозбудливи и понервозни, додека луѓето кои се поистоветуваат со кучиња биле екстровертни, комуникативни, дружељубиви и пријатни. Студиите направени пред ова од страна на Микел Делгадо, исто така, покажаа дека оние кои поседуваат кучиња се подоминантни во социјалните интеракции и понарцисоидни и дека сопствениците на мачки се со поголема веројатност да бидат жени.

Тим на истражувачи, предводени од психологот Сем Гослинг од Универзитетот во Тексас во Остин, исто така се занимаваа со оваа тема. Околу 4.500 учесници одговарале на прашања кои ги мереле нивните тенденции на личноста во пет области, односно со помош на шаблоните на Big 5, имајќи предвид дека во претходните истражувања се покажало дека овие пет димензии ги опфаќаат повеќето особини на личноста. И овој тим дојде до истите заклучоци – дека сопствениците на кучиња или луѓето кои ги сакаат иако не ги поседуваат имаат тенденција да бидат подружељубиви и поотворени, додека „луѓето мачки“ имаат тенденција да бидат понервозни, но отворени, што во овој контекст значи креативен, филозофски или нетрадиционален ум.

„Мачките имаат свој живот, не зависат од нас, а сопственикот на кучето има домашно милениче кое живее за него“

Луѓето кои претпочитаат кучиња покажале подобри резултати кога станува збор за екстравертност (брза и лесна адаптација на новите нешта), доследност и совесност, а пониски на полето на невротичност и отвореност од луѓето кои сакаат мачки, без разлика на полот на испитаниците. Психологот Гослинг истакнува дека особините на луѓето се базираат и на карактерот на миленикот.

– Кучињата се пријателски расположени. Сакаат да си играат со својот сопственик и со други животни, сакаат да поминуваат време со нив, сакаат друштво, додека на мачките им се допаѓа се додека им одговара, а потоа го напуштаат теренот – објаснува Гослинг и потсетува дека ова се генерализации и не значи дека сето ова важи за секој поединец.

Во тој поглед, сопствениците на мачки нагласуваат дека се добри миленици бидејќи сакаат „се да биде нежно“, понезависни се и сè прават сами.