ДАЛИ СТЕ МЕЃУ ЗАГРОЗЕНИТЕ? Овие занимања умираат бидејќи ќе ги замени вештачката интелигенција

Подемот на вештачката интелигенција треба да го поттикне економскиот раст, но исто така е подготвена да го преземе и пазарот на труд, а новата студија ги открива 20те професии кои се најзагрозени.

Тим од истражувачи од Универзитетот Принстон спроведоа студија која поврзува 10 апликации управувани од вештачка интелигенција, како што е моделирање на јазици, со 52 човечки способности за да се разбере дали тие се тесно поврзани.

Резултатите покажаа дека телемаркетарите, наставниците, училишните психолози и судиите се меѓу најранливите. 

Стравувањата дека софтверот ги елиминира работните места на луѓето неодамна се зголеми по лансирањето на ChatGPT бидејќи има способност да извршува професионални задачи како пишување е-пошта и резимеа, исто како човек.

„Влијанието на вештачката интелигенција врз работата веројатно ќе биде повеќеслојно. Во некои случаи, вештачката интелигенција ќе може да ја замени работата што претходно ја правеле луѓето, а во други случаи може да ја надополни работата што ја вршат луѓето“, објави студијата објавена во понеделникот, објави Dailymail.

Десетте апликации за вештачка интелигенција вклучуваат: апстрактни стратешки игри, видео игри во реално време, препознавање слики, визуелно одговарање на прашања, генерирање слики, читање со разбирање, моделирање јазик, превод, препознавање говор и инструментално препознавање на песни. Човечките способности вклучуваат вербално разбирање, вербално изразување, индуктивно расудување, стабилност на рацете…

ChatGPT, обучен на огромен примерок од текст од Интернет, може да го разбере човечкиот јазик, да води разговори со луѓе и да генерира детален текст за кој многумина велат дека е доста импресивен.

Кевин Брајан, вонреден професор на Универзитетот во Торонто, кој водеше програма за претприемништво заснована на вештачка интелигенција, рече дека бил „шокиран“ од способностите на ChatGPT откако го тестирал со тоа што вештачката интелигенција напишала повеќе одговори на испитите.

„Веќе не можете да давате испити/домашни задачи“, рече тој во декември 2022 година.

Телемаркетите беа рангирани како најранливи, што можеби не е изненадување бидејќи многу компании моментално користат чет-ботови за вештачка интелигенција за оваа позиција. Spotify и Mastercard се само неколку од компаниите кои ги охрабруваат корисниците да поставуваат прашања на четботот. 

Вештачката интелигенција сè уште не е во состојба да ги замени, да речеме, човечките судии, но оваа технологија е корисна во судницата на многу начини. Вештачката интелигенција може да собира истражувања, спречувајќи судијата рачно да ги прегледува правните книги и има потенцијал да ги промени работните места што луѓето заработуваат со пишување извештаи, од консултанти вработени во одделенијата за јавни услуги и големи корпорации до општи лекари. Новинарството е исто така изложено на ризик – вештачката интелигенција е способна да составува спортски извештаи и да ги кондензира движењата на берзата во читливо резиме.

Еве на кои занимања им се заканува изумирање:

 • Телемаркетари (продажба преку телефон)
 • Клиничко советување и училишни психолози
 • Финансиски испитувачи
 • Актуари (специјалисти за анализа на финансиските последици од ризиците)
 • Анализирање на буџетот
 • Судиите
 • Службеници за набавки
 • Сметководители и ревизори
 • математичари
 • Судски правни службеници
 • Администратори во образованието
 • Финансиски менаџери
 • Службеници за заеми
 • Медијатори (посредник во спорови)
 • Епидемиолозите
 • Географи
 • Менаџмент аналитичари
 • Арбитри
 • Професори по јазик, историја, географија, право, филозофија, социологија, психологија, комуникација, политички науки, етно и културолошки студии
 • библиотекари