Психологијата на трчањето во три чекори

Не, не станавме психолози, но задолжително прочитајте го овој текст затоа што лесно можевте да се препознаете и да ја пронајдете причината за да почнете да се занимавате со рекреативен спорт.

„Да, планирам да трчам и го следам мојот план, но сега ќе погледнам назад и ќе разјаснам некои работи. Потребата да трчам, за мене, дојде интуитивно. Сум слушнала слични приказни од многу тркачи. Еден глас во мојата глава почна да ми вели: „Трчај Јана, трчај!“ и така почнав да трчам. Ги зедов работите во свои раце, решив и почнав. 

Повеќе не сакав пасивно да гледам како се „случува“ мојот живот, сакав да го живеам. На почетокот трчав поради чувството на немир и напнатост. Но, набрзо почнав да трчам од чисто задоволство. Со трчањето станав емотивно постабилна, поефикасна, порасположена и дефинитивно ми се врати самодовербата“, вели нашата соговорничка Јана.

Прв чекор: Трчањето го симболизира животот

На многу начини, трчањето го симболизира животот. Тешко ни е да започнеме, да облечеме патики и да ги направиме првите чекори. Тешко е да ги истрчаме првите километри, да дишиме правилно и да го исклучиме тој негативен глас во нашата глава: „Не можеш! Што ти треба тоа? Ќе се повредиш!’. Нормално дека бараме изговори и со големо задоволство би се откажале. Желбата за движење сè уште не турка напред.

Чекор два: магија

Психологијата на трчањето многу брзо нè учи дека, ако започнеме, преземаме одговорност, истрајуваме, се фокусираме на крајната цел и се охрабруваме на патот: „Можеш да го направиш тоа! Ти лебдиш! Уште малку и целта е тука!“, капките пот би можеле да се претворат во вистинска магија. Онаа што ќе влијае на другите аспекти од нашиот живот. Може многу да се научи од самовилската прашина што ја креваат нашите патики додека трчаме.

Трет чекор: Главата донесува одлука!

Можеби сте слушнале за терминот „Runners high“ Ова е чувството кога телото е само алатка на нашиот сопствен ум. Шефот е тој што ја носи одлуката и управува. Таа сака да оди чекор понатаму. Телото често нема шанси во оваа борба, а многу спортисти тоа го докажуваат секој ден. И така, чекор по чекор трчаме подалеку и понатаму, и сме посилни, посилни, поотпорни и поодлучни. Но, не само тоа!

Во исто време, нашите мисли стануваат појасни, а нашиот дух помирен. Позитивна психологија во својот полн спринт..

Долго време се шпекулираше, но во 2008 година, германски истражувачки тим, предводен од д-р Хенинг Бокер конечно и научно потврди дека вежбањето го стимулира производството на ендорфин во мозокот. 

Со други зборови, „Runners high“ е реална, а не само приказна.

Во истражувањето тие користеле ПЕТ скен во комбинација со неодамна достапни хемиски соединенија кои ја откриваат количината на ендорфин во мозокот. Референтната група се состоеше од десет тркачи на долги патеки на кои им беше кажано дека истражувањето се однесува на мозочните рецептори.

Покрај ПЕТ скенирањето, кое го правеле пред и по двочасовниот тренинг, морале да решат и психолошки тест за да се утврди нивното расположение пред и по тренингот. Резултатите покажале и дека еуфоријата била поизразена кај тркачите со повеќе ендорфин, а дополнително произведениот ендорфин дефинитивно се поврзал со деловите од мозокот одговорни за расположението и емоциите.

Со трчање ги тренираме не само белите дробови, срцето и нозете, туку и мозокот. д-р Бокер, рекреативен тркач и велосипедист, вели дека после тренинг и тој чувствува дека мислите му се појасни, а духот помирен. Резултатот е здрав ум во здраво тело.

Научниците велат дека редовното вежбање всушност не „вакцинира против стресот“. Супер!