Како да ги препознаете симптомите на напад на паника

Нападот на паника се јавува најчесто ненадејно, брзо го достигнува својот врв и трае од десет минути до половина час. Нападот на паника се карактеризира со интензивни симптоми како што се отежнато дишење, забрзан пулс кој може да биде придружен со срцева аритмија, треперење, потење, слабост или вртоглавица, пецкање во рацете и нозете, несвестица или страв од смрт… Кога сè ќе помине, се чувствува слабост, замор, исцрпеност.

Нападот на паника е повеќе од страв

Реакцијата „бори се или бегај“ на нашето тело се движи со голема брзина. Се чини дека доаѓа и почнува од никаде – можеби додека одиме по улица или додека ги миеме садовите. Може дури и да не разбуди од здрав сон. Често не постои очигледна причина за комбинација на симптоми. Тоа е дел од причината зошто се нарекува „напад“. Може да биде толку ненадејно и интензивно што да се чувствуваме беспомошни, неспособни да се движиме или да размислуваме јасно.

Стегање во градите

Напливот на адреналин предизвикува срцето да се забрза или отчукува или и двете. Можеби неболат градите. Може дури и да имаме проблеми со дишењето.

Потиснување

Грлото ни се стега и не можеме да голтнеме. Или можеби мислиме дека ќе повраќаме. Овие чувства може да го отежнат здивот.

Преплашени сме за време на напад на паника

Не зборуваме за стравот што го чувствуваме во нормалниот тек на животот, кога, на пример, стоиме на работ од карпа, поставуваме тешка тема или започнуваме нова работа. За време на напад на паника, може да имаме огромно чувство дека нешто навистина страшно ќе се случи – или дека ќе умреме – иако знаеме дека тоа не е вистина.

Вртоглавица

Понекогаш се чувствуваме толку вртоглавици и слаби што целата соба почнува да се врти. Или ни се чини дека сме одвоени од нашата околина.

Нашите дланки почнуваат да се потат

Овој класичен знак на анксиозност може да биде и симптом на напад на паника. Можеме да се потиме и на други места, на пример под пазувите и тоа доста често. Исто така, можеме да почувствуваме морници или да добиеме топли бранови.

Треперење и горење

Целото тело може да почне да се тресе. Кога крвта оди во срцето и мускулите, прстите на рацете или нозете може да се вкочанат или да почувствуваат чувство на печење во нив.

Главоболката може да биде симптом на напад на паника

Може да се појави ненадејно и да исчезне исто толку брзо. Како и другите симптоми, ова само по себе не мора да значи дека имаме напад на паника.