Арапите праваат „злато“ среде пустина!

Во пустината на Шарџа, се издвојуваат осум зелени кругови за да се создаде уникатен земјоделски имот на 400 хектари, со големина од 500 фудбалски игралишта, пренесува Middle East Economy. Планот на ОАЕ е да одгледува пченица за да го подобри снабдувањето со храна. Тие користат бигор од морската вода за наводнување, бидејќи превирањата предизвикани од војната и пандемијата ја зголемија загриженоста за недостатокот на обработливо земјиште во ОАЕ.  

Придонесот на фармата се очекува да биде околу 1.600 тони годишно, што е чекор кон поголемите амбиции на заливската држава-производител на нафта да го поттикне земјоделството. Според владините податоци, Обединетите Арапски Емирати увезле 1,7 милиони тони пченица во 2022 година, при што Шарџа изнесува 330.000 тони од тој вкупен износ. Според властите, трошоците за енергија за производство на 18.000 кубни метри десолинирана морска вода потребни дневно за наводнување ќе бидат намалени во однос на обемот на проектот.

ОАЕ, кои ќе бидат домаќини на Конференцијата на Обединетите нации за климатски промени (COP 28) оваа година, имаат намера да произведуваат храна што може да се рециклира и да го намали отпадот. 

Фармата Млеиха, која е без пестициди, хемикалии и генетски модифицирани семиња, се планира да порасне на 1.400 хектари (околу 3.460 хектари) до 2025 година, а потоа на 1.900 хектари (4.695 хектари).

Фармата собира податоци за времето и почвата користејќи вештачка интелигенција и термички слики за да ги регулира стапките на наводнување и да го следи растот. Во декември 2022 година, министерката за климатски промени и животна средина на ОАЕ, Маријам Ал Мухаири, објави дека се издадени директиви до владините агенции, како што се вооружените сили и медицинските власти, за купување локални земјоделски производи за поддршка на напорите за користење технологии за развој на земјоделството во  пустинска земја.

Освен тоа, Ал Мухаири на конференцијата за глобална политика во Абу Даби изјави дека нејзината земја, која увезува 90 отсто од својата храна, одлучила на последниот годишен состанок да го поддржи домашното производство, а истовремено да одржува отворена трговска политика.

Претседателката на тамошното одделение за земјоделство и сточарство, Калифа Мусабех Ахмед Алтенеиџи, рече дека жетвата ја очекуваат меѓу 15 и 20 март, а пченицата ќе биде достапна на пазарот во мај или јуни. Целта на проектот е етапно да достигне вкупна површина од 1.900 хектари. Алтенеиџи го истакна значењето на неговото одгледување, бидејќи оваа земја увезува 1,7 милиони тони од оваа житарка.