Младите од Струмица бараат формирање Локален младински Совет

Локален младински совет е потребен на Општина Струмица –
децидни се од Центарот за истражување и анализи ,,Новус’’ кои во
Домот на АРМ организираа герила акција со цел да го потсетат
градоначалникот Костадин Костадинов на оваа предизборно
ветување, но и да ги анимираат младите дека треба да бидат дел од
иницијативата за формирање Локален младински совет на
Струмица. Станува збор за активност на Центарот „Новус“ во
рамките на проектот „Поддршка на изборни реформи“ на Владата
на Швајцарија имплементиран од Меѓународната фондација за
изборни системи ИФЕС. Повеќе десетици млади симулираа
наводно работа на ова тело за да покажат на локалните власти, дека
време е да се формира тој Локален младински совет, кој како тело
ќе иницира и реализира активности на локално ниво во рамките на
младинските политика.
младински совет 1
„Оваа герила акција е да ги мобилизраме младите. Го нарекуваме симулација на Локален младински совет. Целта е да ги потсетиме
надлежните за оваа ветување, но и да ја подигнеме свеста за формирање зошто има млади талентирани лица кои може да бидат во
локалниот совет кој се уште го нема. Правевме истражувања и податоците покажаа дека младите во Струмица не се информирани
какви локални младински политики има, освен дека се изработува стратегија за млади која се изработува. Но генерално сакаат да
партиципираат во функционирањето на Локален младински совет“ вели Данче Кирова мобилизатор

Општина Струмица веќе извесен период нема младински совет. Деновиве распиша јавен повик до младите за учество во иницијативен одбор кое ќе ја тера постапката за основање на ова тело кое ќе биде артикулатор на потребите на младите од општината. Паралелно во Струмица веќе се работи и на Стратегијата за млади кој ги мапира клучните точки за потребите на младата популација, која во февруари треба и официјално да биде готова. „Пред да почнеме да го реализираме овој проект, немаше ниту отворен повик ниту пак стариот младински совет беше активен. Врз основа на состаноците на мобилизаторите со служебникот на млади при Општина Струмица и по нивна иницијата се потикна општината кончено да објави Повик до младите за членување во иницијативен одбор за формриање Локален младински совет согласно законот за младинско учество и младински политики“ кажа Ана Клесова од Новус. Инаку во Струмица почна да се адаптираат подрумските простории од општинската зграда во кои треба да никне Младински центар со цел младите таму да организираат настани и да дебатираат за одредени одлуки и на тој начин да партиципираат во носењето на одредени одлуки.