ФЕИТ ги промовираше новите инженери и магистри – 53% се девојки

Facebook-f


Youtube


Instagram


Tiktok


Linkedin

ФЕИТ ги промовираше новите инженери и магистри – 53% се девојки

ПОЗАЈМЕНО ОД ДРНКА.МК

Факултетот за електротехника и информациски технологии (ФЕИТ) ја промовираше новата генерација дипломирани инженери по електротехника и информациски технологии и новите магистри. Свечено во големата сала на Филхармонијата  дипломите им беа врачени на 146 нови инженери и 44 магистри кои студиите ги завршија на ФЕИТ. Во оваа нова генерација дипломци, дури 77 или 53% се девојки, просек што е за околу 4 пати повисок од европскиот просек техничките факултети.
Деканот на Факултетот за електротехника и информациски технологии проф. д-р Димитар Ташковски ги повика новодипломираните инженери и магистри да бидат храбри да го употребат знаењето, технологиите и вештините кои ги стекнаа на ФЕИТ.
„Само преку заеднички напори и стратегии, нашата држава може да направи значителен напредок во областа на истражувањето, развојот и иновациите со што нашата економија може да стане конкурентна на меѓународниот пазар. Вие сте тие кои ќе овозможат да дојдеме до тие промени. Знаењето, технологиите и вештините кои ги стекнавте на ФЕИТ се ваша голема компаративна предност. Научени сте да прашувате, да истражувате и критички да размислувате што е многу битно во ерата на вештачката интелигенција и 4-тата индустриска револуција. Способноста за иновации и изразување на креативноста станува сẻ повредна во денешниот свет, и тоа дипломирани студенти и магистри на ФЕИТ е Вашата шанса за успех, Затоа немам дилема дека иднината ви припаѓа Вам“, порача во своето обраќање деканот на ФЕИТ проф. д-р Димитар Ташковски.
Задржувајќи се на потребата во државава да се задржат талентите кои се основниот ресурс на најсилните држави, а кои силата ја црпат од  високотехнолошкиот сектор, деканот на ФЕИТ проф. д-р Ташковски потсети дека „потребна е координирана акција и соработка помеѓу владините институции, академската заедница, приватниот сектор и младите таленти“ за да се зголеми бројот на инженери кои во нашата држава ќе имаат можност да го искористат своето знаење и креативен потенцијал преку истражувања и иновации.
Ректорот на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“  проф. д-р Никола Јанкуловски ги охрабри новите инженери и магистри да го продолжат својот развоен пат на магистерски и докторски  студии на првиот македонски државен универзитет, кој годинава одбележува 74 години од своето основање.
„Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ е формиран со Закон за Универзитетот на Собранието на Народна Република Македонија во 1949 година со три факултети. Денес, тој претставува интегрирана заедница од 23 факултети, 5 научни институти, 4 јавни научни установи – придружни членки, 1 придружна членка – друга високообразовна установа и 7 придружни членки – други организации. Нашиот универзитет е единствен универзитет во Република Македонија на кој се застапени сите традиционални и современи универзитетски области и научни подрачја. ФЕИТ од основањето до денес претставува лидер во областа на електротехниката и информациските технологии во РС Македонија со што перманентно и успешно ја исполнува својата мисија за континуирано образование на стручни професионалци, односно претприемливи индивидуи во електротехниката и новите технологии, кои ќе работат успешно и ќе промовираат нова работа и нови можности, како што гласи мотото на ФЕИТ, и кои ќе придонесуваат во развојот на општеството и подобрување на квалитетот на живот“, порача Ректорот на Универзитетот „Свети Кирил и Методиј“  проф. д-р Никола Јанкуловски.

Промовирањето на новите инженери и магистри, министерот за образование и наука Јетон Шаќири го искористи да ги покани и матурантите да го следат примерот на дипломците на ФЕИТ.
„Со самиот Ваш избор да го продолжите образованието на ФЕИТ, сте ја направиле најголемата инвестиција во вашите животи. Вие сте сега личности кои се стекнале со вештини и компетенции, подготвени стручно и професионално да се справуваат со предизвиците на новото време. Кадар сте, кој е баран и дефицитарен на пазарот на трудот. Сигурен сум дека ќе имате можности за добра заработка и за професионален и кариерен развој. Верувам дека голем број матуранти ќе го следат Вашиот пример и ова е добра можност во пресрет на уписите во високото образование, да упатам порака до нив, доколку имаат афинитети кон електротехниката и информатичката област, да одберат се образуваат на оваа високообразовна установа, за која сум убеден дека и во иднина континуирано ќе ги подигнува стандардите за квалитет на настава и за спроведување на научно – истражувачка дејност“, рече министерот за образование и наука проф. д-р Јетон Шаќири.
Просечното времетраење на студирањето на новите инженери изнесува 5 години, 2 месеци и 21 ден, а најкусиот временски период во кој се завршени додипломските студии од оваа генерација е 3 години и 9 месеци. Просечната оцена  на студирање што ја постигнале студентите што ги промовираме вечерва е 7,93.
На свеченоста беа доделени плакати и награди на најдобрите дипломци. Со просечна оценка над 9 завршија 16 инженери, а кои студиите ги започнале во 2018/19 година.

:

ФЕИТ ги промовираше новите инженери и магистри – 53% се девојки

ФЕИТ ги промовираше новите инженери и магистри – 53% се девојки

Држави кои немаат реки

Држави кои немаат реки

Алпинистички клуб „Скала“

Алпинистички клуб „Скала“

Браќата и сестрите со аутизам делат повеќе од геномот на нивниот татко

Браќата и сестрите со аутизам делат повеќе од геномот на нивниот татко

Еве колку пари ви требаат за 10 дена „all inclusive“ во Турција и Египет

Еве колку пари ви требаат за 10 дена „all inclusive“ во Турција и Египет

Поткаст со Ана Суханеќ и Невена Глигориевиќ Бугарчиќ, новинари од Србија

Поткаст со Ана Суханеќ и Невена Глигориевиќ Бугарчиќ, новинари од Србија

Извор – Drnka.mk

Извор – Drnka.mk

Извор – Drnka.mk

Извор – Drnka.mk

Вештачката интелигенција доаѓа во Messenger

Вештачката интелигенција доаѓа во Messenger

Дали сте социјално анксиозни?

Дали сте социјално анксиозни?

Кај нас

Кои сме ние

 • Дигитална платформа
 • Мултимедијални содржини
 • Инспиративни приказни
 • Будиме идеи

Следете не!

BidSvoj 2023 © Сите права задржани

Извор – Drnka.mk

Facebook-f


Youtube


Instagram


Tiktok


Linkedin

Струмички гитаристи од класата на м-р Васко Пиличев на тридневен фестивал на Крушево град на културата

Во рамките на манифестацијата „Крушево град на културата 2023“ од денеска па до 18 ти јуни се одржува интернационалниот гитарски фестивал ,,ART KUL“ во организација на P.S. Guitar Fest ќе земат учество и стручки гитаристи  предводени од М-р Васко Пиличев. Станува збор за за 14 ти по ред фестивал кој има за цел освен да презентира концерти со гитара туку и едукација со новите трендови на музицирањето со гитара од страна на почетници но и лица кои се занимваат со ова музика. Покрај тридневната работилница на фестивалот има и други два концерти и тоа на виртуозот од Хрватска Петар Чулиќ и нашиот Антонио Ристески кој е мултиинструменталист и кој практично свири на повеќе инструменти одеднаш

,,Чест и задоволсто ми претставува учеството на овој фестивал но и голема одговорност поради фактот што низ фестивалот поминале навистина големи гитарски имиња а еве јас со свои ученици трет пат сум дел од него, и оваа година ќе го затвориме истиот што навистина претставува задоволство но и голема одговорност. Како наставник секогаш се трудам учениците да имаат настапи пред различна публика и тоа е навистина добра шанса за нив да се истакнат и да уживаат во настапите, посебен шмек му дава настапот во спомен куќата на Тоше каде секогаш е предизвик да се музицира поради величината на името кое го носи,, ни изјави Васко Пиличев

Извор – Drnka.mk

Извор – Drnka.mk

Извор – Drnka.mk

Извор – Drnka.mk

Вештачката интелигенција доаѓа во Messenger

Вештачката интелигенција доаѓа во Messenger

Дали сте социјално анксиозни?

Дали сте социјално анксиозни?

Вештачка интелигенција одржа проповед во црква

Вештачка интелигенција одржа проповед во црква

Поткаст со Софија Ѓоргиева, Иванка Стоилова, Петар Наков и Димитар Стојковски – претставници од СОУ „Никола Карев”- Струмица

Поткаст со Софија Ѓоргиева, Иванка Стоилова, Петар Наков и Димитар Стојковски – претставници од СОУ „Никола Карев”- Струмица

Епидемија на осаменост кај децата

Епидемија на осаменост кај децата

Како собните растенија влијаат на нашето здравје

Како собните растенија влијаат на нашето здравје

Извор – Drnka.mk

Извор – Drnka.mk

Apple претстави нов уред кој чини околу 3.500 евра

Apple претстави нов уред кој чини околу 3.500 евра

Кај нас

Кои сме ние

 • Дигитална платформа
 • Мултимедијални содржини
 • Инспиративни приказни
 • Будиме идеи

Следете не!

BidSvoj 2023 © Сите права задржани

Извор – Drnka.mk

Facebook-f


Youtube


Instagram


Tiktok


Linkedin

Шаренило од бои и одлични креации и маски
на Детскиот карневал во Радовиш

              

Извор – Drnka.mk

Извор – Drnka.mk

Вештачката интелигенција доаѓа во Messenger

Вештачката интелигенција доаѓа во Messenger

Дали сте социјално анксиозни?

Дали сте социјално анксиозни?

Вештачка интелигенција одржа проповед во црква

Вештачка интелигенција одржа проповед во црква

Поткаст со Софија Ѓоргиева, Иванка Стоилова, Петар Наков и Димитар Стојковски – претставници од СОУ „Никола Карев”- Струмица

Поткаст со Софија Ѓоргиева, Иванка Стоилова, Петар Наков и Димитар Стојковски – претставници од СОУ „Никола Карев”- Струмица

Епидемија на осаменост кај децата

Епидемија на осаменост кај децата

Како собните растенија влијаат на нашето здравје

Како собните растенија влијаат на нашето здравје

Извор – Drnka.mk

Извор – Drnka.mk

Apple претстави нов уред кој чини околу 3.500 евра

Apple претстави нов уред кој чини околу 3.500 евра

Рај за љубителите на велосипедизмот

Рај за љубителите на велосипедизмот

Кај нас

Кои сме ние

 • Дигитална платформа
 • Мултимедијални содржини
 • Инспиративни приказни
 • Будиме идеи

Следете не!

BidSvoj 2023 © Сите права задржани

Извор – Drnka.mk

Facebook-f


Youtube


Instagram


Tiktok


Linkedin

Славје на Академија Пандев на стартот од турнирот во Златибор- го шокираше ланскиот шампион Војводина

Извор – Drnka.mk

Извор – Drnka.mk

Apple претстави нов уред кој чини околу 3.500 евра

Apple претстави нов уред кој чини околу 3.500 евра

Рај за љубителите на велосипедизмот

Рај за љубителите на велосипедизмот

Извор – Drnka.mk

Извор – Drnka.mk

Поткаст со Зорица Паликарова Карадакова, Ванчо Ристов, Ангел Спасов и Зорица Петрова – претставници од СОУУД „Димитар Влахов“ Струмица

Поткаст со Зорица Паликарова Карадакова, Ванчо Ристов, Ангел Спасов и Зорица Петрова – претставници од СОУУД „Димитар Влахов“ Струмица

9 начини да се зближите со децата без тие да го доживеат тоа како притисок

9 начини да се зближите со децата без тие да го доживеат тоа како притисок

Зачувајте го вашиот дигитален идентитет

Зачувајте го вашиот дигитален идентитет

Редовната физичка активност има 7 здравствени придобивки

Редовната физичка активност има 7 здравствени придобивки

Извор – Drnka.mk

Извор – Drnka.mk

Извор – Drnka.mk

Извор – Drnka.mk

Кај нас

Кои сме ние

 • Дигитална платформа
 • Мултимедијални содржини
 • Инспиративни приказни
 • Будиме идеи

Следете не!

BidSvoj 2023 © Сите права задржани

Извор – Drnka.mk

Facebook-f


Youtube


Instagram


Tiktok


Linkedin

Општина Дојран ќе добие 20 електрични велосипеди – ќе се организираат планински вело тури

За таа цел изминатиот периодо пштината, вршеше машинско порамнување на постојната траса но и пробивање нова долж фронтовата линија од Првата светска војна над Дојран. Патеката ќе биде во должина од 16 километри со соодветни патокази, клупи за одмор, летниковци.
,,  Благодарение на овој проект, во Општина Дојран, освен класичниот езерски туризам ќе се развиваат и алтернативни форми на туризмот како што е off road велосипедизмот, за што ние како општина особено се залагаме. Со оваа инвестиција ќе имаме зголемен број на активности, ќе се организираат рекреативни тури, како и спортски натпревари кои во иднина ќе придонесат голем број на вљубеници на велосипедизмот да се приближат кон природата, да рекреираат, но и подобро да ги запознаат природните убавини и богатата историја која ја нуди на нашиот Дојран. ,, информираше градоначалникот на Дојран Анго Ангов

Извор – Drnka.mk

Извор – Drnka.mk

Поткаст со Зорица Паликарова Карадакова, Ванчо Ристов, Ангел Спасов и Зорица Петрова – претставници од СОУУД „Димитар Влахов“ Струмица

Поткаст со Зорица Паликарова Карадакова, Ванчо Ристов, Ангел Спасов и Зорица Петрова – претставници од СОУУД „Димитар Влахов“ Струмица

9 начини да се зближите со децата без тие да го доживеат тоа како притисок

9 начини да се зближите со децата без тие да го доживеат тоа како притисок

Зачувајте го вашиот дигитален идентитет

Зачувајте го вашиот дигитален идентитет

Редовната физичка активност има 7 здравствени придобивки

Редовната физичка активност има 7 здравствени придобивки

Извор – Drnka.mk

Извор – Drnka.mk

Извор – Drnka.mk

Извор – Drnka.mk

Пpашуваме: Имате ли контрола колку и какви содржини од интернет доаѓаат до Вашите деца?

Пpашуваме: Имате ли контрола колку и какви содржини од интернет доаѓаат до Вашите деца?

Извор – Drnka.mk

Извор – Drnka.mk

Мозочен декодер кој декодира мисли

Мозочен декодер кој декодира мисли

Кај нас

Кои сме ние

 • Дигитална платформа
 • Мултимедијални содржини
 • Инспиративни приказни
 • Будиме идеи

Следете не!

BidSvoj 2023 © Сите права задржани

Извор – Drnka.mk

Facebook-f


Youtube


Instagram


Tiktok


Linkedin

Кој сè ги понесе наградите на Фолк Фест Валандово
кој годинава понуди нови 20 песни

Позајмено од ДРНКА.МК:

Нови 20 фолк песни беа интерпретирани на 36 тото издание на Фолк фест Валандово каде според гласовите на жирито и присутните во салата каде се изведе главната фестивалска вечер, победник е Мишко Крстевски со песната „Ема убава“ на која како комплетен автор се јавува Љупчо Трајковски Фис.  Наградата за првото место изнесува 1500 евра во денарска противвредност.
Градоначалникот Перо Костадинов ја врачи наградата на Мишко Крстевски – победник на Фолк Фест Валандово 2023
Втората награда отиде во рацете на Елена Андонова која ја отпеа песната „ Ни седум неба ни седум гори“ за која музиката ја напиша Горјан Стојановски, текстот е на Борче Нечовски а аранжманот на Дарко Илиевски. Токму Илиевски за ова песна ја понесе наградата за најдобар аранжман Драги Митев , додека Елена Андонова наградата за најдобра интерпретација Никола Бадев. Наградата за второпласираната песна изнесуваше илајда евра
Елена Андонова ја понесе втората награда како и наградата за најдобра интерпретација а песната освои награда и за најдобар аранжман

Третата награда отиде во рацете на Анета Мицевска и група Молика за песната ,,Букети од сомнежи“ зад која стои Миле Барбаровски и Ѓорѓи Барбаровски. Наградата за третопласираната песна изнесува 750 евра.

Анета и група Молика ја освоија третата награда на Фолк Фест Валандово

Наградата за дебитант Миле Брзанов отиде кај Адријана Ацевска која ја отпеа песната „Проклет да си “ додека наградата за најдобар текст  Мирко Карамучев отиде кај Огнен Неделковски за текстот за песната „Песна беше живот мој“ во изведба на Нино Величковски. Сите тие како и наградите за аранжман и интерпретација беа во висина од 500 евра.

Адријана Ацевска ја понесе наградата за најдобар дебитант

 

Вукица Челебиева ја отпеа песната „Дури плаче твојата гитара“

 

Учесниците на Фолк Фест Валандово посветија и колаж од песни за маестро Милан Завков

 

Игор Ангелов настапи со песната „Најди збор“

  

Извор – Drnka.mk

Извор – Drnka.mk

Извор – Drnka.mk

Извор – Drnka.mk

Пpашуваме: Имате ли контрола колку и какви содржини од интернет доаѓаат до Вашите деца?

Пpашуваме: Имате ли контрола колку и какви содржини од интернет доаѓаат до Вашите деца?

Извор – Drnka.mk

Извор – Drnka.mk

Мозочен декодер кој декодира мисли

Мозочен декодер кој декодира мисли

Поткаст со професори и ученици од струмичката гимназија – Софија Тошева, Анита Станковска, Михаил Танушев и Марија Стоилова

Поткаст со професори и ученици од струмичката гимназија – Софија Тошева, Анита Станковска, Михаил Танушев и Марија Стоилова

Возење без раце

Возење без раце

Извор – Drnka.mk

Извор – Drnka.mk

Кои се најчестите негативни последици од викањето по детето

Кои се најчестите негативни последици од викањето по детето

Извор – Drnka.mk

Извор – Drnka.mk

Кај нас

Кои сме ние

 • Дигитална платформа
 • Мултимедијални содржини
 • Инспиративни приказни
 • Будиме идеи

Следете не!

BidSvoj 2023 © Сите права задржани

Извор – Drnka.mk

Facebook-f


Youtube


Instagram


Tiktok


Linkedin

Академија Пандев има „златни деца“, генерациите 2010 и 2011 станаа Шампиони на Македонија

Позајмено од ДРНКА.МК:

Струмичкиот прволигаш „Академија Пандев“ има златни деца. Генерациите 2010 и 2011 станаа Шампиони на Македонија во своите конкуренции. На завршниот турнир во Скопје каде се сретнаа најдобрите екипи од детските лиги од сите реони во земјава, тие се искачија највисоко на тронот. Генерацијата 2011 во големото финале славеше против Пелистер со 3:2 додека генерацијата 2010 беше поуспешна  од Форца од Скопје по изведувањето пенали откако регуларниот дел заврши без голови.

 

Васко Христов од генерацијата 2011 и Димитар Петров од генерацијата 2010 се прогласени за најдобри голмани на завршниот турнир додека Драган Павлов е прогласен за најдобар стрелец за фудбалерчиња генерација 2011.

Двете генерации ги предводи тренерот Васко Тодоров. Двете шампионски титули но и пласманот на генерацијата 2015 меѓу најдобрите во земјава е потврда дека струмичкиот прволигаш има одличен и златен подмладок на кој треба да се посвети внимание и во иднина

 

Извор – Drnka.mk

Извор – Drnka.mk

Пpашуваме: Имате ли контрола колку и какви содржини од интернет доаѓаат до Вашите деца?

Пpашуваме: Имате ли контрола колку и какви содржини од интернет доаѓаат до Вашите деца?

Извор – Drnka.mk

Извор – Drnka.mk

Мозочен декодер кој декодира мисли

Мозочен декодер кој декодира мисли

Поткаст со професори и ученици од струмичката гимназија – Софија Тошева, Анита Станковска, Михаил Танушев и Марија Стоилова

Поткаст со професори и ученици од струмичката гимназија – Софија Тошева, Анита Станковска, Михаил Танушев и Марија Стоилова

Возење без раце

Возење без раце

Извор – Drnka.mk

Извор – Drnka.mk

Кои се најчестите негативни последици од викањето по детето

Кои се најчестите негативни последици од викањето по детето

Извор – Drnka.mk

Извор – Drnka.mk

Зошто понекогаш се будиме порано: Наместо алармот, го навиваме умот

Зошто понекогаш се будиме порано: Наместо алармот, го навиваме умот

Кај нас

Кои сме ние

 • Дигитална платформа
 • Мултимедијални содржини
 • Инспиративни приказни
 • Будиме идеи

Следете не!

BidSvoj 2023 © Сите права задржани

Извор – Drnka.mk

Facebook-f


Youtube


Instagram


Tiktok


Linkedin

Почна Фолк Фест Валандово 2023 – вечерва на плоштадот
Евто Пупиновски, Ана Бекута и Куку леле

Позајмено од ДРНКА.МК:

Со настапот на „Распеани валандовчани“ почна 36 тото издание на Фолк Фест Валандово кое и годинава на програмата има две предфестивалски вечери додека во неделата ќе биде официјалната кога ќе бидат изведени 20 новокомпонирани фолк песни. Илјадници посетители уживаа синоќа на валандовскито плоштад каде присутните ги пееа стиховите на изведувачите
Синоќа на плоштадот во градот на калинките освен ансаблот ,,Распеани валандовчани“ настапија ланските победници но и Јоце Панов а вечерта ја заокружи Жељко Самарџиќ. Вечерва пак на истата сцена на градскиот плоштад   ќе настапат: Ефто Пупиновски, познатата српска пејачка Ана Бекута која своевремено има настапено на овој познат македонски фолк фестивал, како и познатата македонска група „Куку Леле”.
Официјалниот дел на  “Фолк Фест Валандово”, ќе се случи на 28-ми мај од 20:30 часот во салата “Јанко Узунов” кога ќе бидат испеани дваесет новокомпонирани македонски песни. Како што потенцираа организаторите на минатонеделната прес конференција во недела ќе биде доделена наградата за животно дело,  постхумно на Ѓоко Дончев а ревијалниот дел ќе биде посветен на Милан Завков

    

Извор – Drnka.mk

Извор – Drnka.mk

Мозочен декодер кој декодира мисли

Мозочен декодер кој декодира мисли

Поткаст со професори и ученици од струмичката гимназија – Софија Тошева, Анита Станковска, Михаил Танушев и Марија Стоилова

Поткаст со професори и ученици од струмичката гимназија – Софија Тошева, Анита Станковска, Михаил Танушев и Марија Стоилова

Возење без раце

Возење без раце

Извор – Drnka.mk

Извор – Drnka.mk

Кои се најчестите негативни последици од викањето по детето

Кои се најчестите негативни последици од викањето по детето

Извор – Drnka.mk

Извор – Drnka.mk

Зошто понекогаш се будиме порано: Наместо алармот, го навиваме умот

Зошто понекогаш се будиме порано: Наместо алармот, го навиваме умот

Извор – Drnka.mk

Извор – Drnka.mk

Извор – Drnka.mk

Извор – Drnka.mk

Кај нас

Кои сме ние

 • Дигитална платформа
 • Мултимедијални содржини
 • Инспиративни приказни
 • Будиме идеи

Следете не!

BidSvoj 2023 © Сите права задржани

Извор – Drnka.mk

Facebook-f


Youtube


Instagram


Tiktok


Linkedin

Полуматурантите од општина Босилово добија рачен часовник кои ги донираше Емил Мијалов

Позајмено од ДРНКА.МК:

Завршните основци од Општина Босилово, односно полуматурантите од трите основни училишта од оваа општина „Гоце Делчев“ од Босилово и „Кирил и Методиј“ од Иловица и „Борис Трајковски“ од Моноспитово денеска добија рачни часовници кои ги донираше Емил Мијалов кој потекнува од Босилово а живее и работи во Швајцарија.
Донацијата е резултат на воспоставената соработка на градоначалникот на Босилово Ристо Манчев со нашинците кои што живеат и работат во странство за било какви донации и инвестиции во родниот крај. Меѓу првите се одзва Емил Мијалов кој своето основно образование го стекнал токму во Босилово а сега е успешен со својот бизнис и во странство за што градоначалникот Манчев упати благодарност.
Градоначалникот заедно со татко му на Емил – Панде Мијалов денеска ги посетија  основните училишта во општината и доделија часовници на околу 100 полуматуранти. Од името на општината но и донаторот им посакаа успешна иднина, посветеност и афримација на општина Босилово во иднина со нивните успеси на секое поле.

   

Извор – Drnka.mk

Извор – Drnka.mk

Кои се најчестите негативни последици од викањето по детето

Кои се најчестите негативни последици од викањето по детето

Извор – Drnka.mk

Извор – Drnka.mk

Зошто понекогаш се будиме порано: Наместо алармот, го навиваме умот

Зошто понекогаш се будиме порано: Наместо алармот, го навиваме умот

Извор – Drnka.mk

Извор – Drnka.mk

Извор – Drnka.mk

Извор – Drnka.mk

Храна која остава дамки на забите

Храна која остава дамки на забите

Што кажува вашето домашно милениче за вашата личност

Што кажува вашето домашно милениче за вашата личност

Извор – Drnka.mk

Извор – Drnka.mk

Извор – Drnka.mk

Извор – Drnka.mk

Кај нас

Кои сме ние

 • Дигитална платформа
 • Мултимедијални содржини
 • Инспиративни приказни
 • Будиме идеи

Следете не!

BidSvoj 2023 © Сите права задржани

Извор – Drnka.mk

Facebook-f


Youtube


Instagram


Tiktok


Linkedin

17 просветни работници го добија признанието „Свети Кирил и Методиј“ од општина Струмица

Позајмено од ДРНКА.МК:

Седумнаесет просветни работници од струмичките основни и средни училишта но и од двете детски градинки го добија признанието „Свети Кирил и Методиј“ кое го доделува Општина Струмица по повод Денот на сесловенските просветители, светите браќа Кирил и Методиј. На синоќешната свечена Академија плакетите им ги врачи првиот човек на општината Костадин Костадинов кој подвлече дека мора да се врати дигнитетот на просветните работници но и да се зајакне врската меѓу наставници и  учениците но и родителите.
„Честитајќи го празникот на просветните работници, ја упатив пораката дека мора да ги вратиме подзаборавените вредности во образованието, вредности кои некогаш создаваа идеални предуслови за градење квалитетни генерации ученици, кои ќе бидат верни и достојни продолжувачи и негувачи на прогресот на нашето општество. Да се вратат дигнитетот и авторитетот на наставникот, да се зајакнат односите меѓу наставник – ученик и наставник – родител, но и да ја мотивираме соработката помеѓу наставниците и стручните служби во училиштата, за да може навреме да се избегнуваат одредени девијантни и несакани појави и последици,, објави градоначалникот Костадинов
Признание и Плакета „Св. Кирил и Методиј“ добија:
 • Виолета Донева и Весна Крстева од Детската градинка „Виножито“,
 • Гордана Ѓоргиева и Милка Узунова од Детската градинка „Детска радост“,
 • Ленче Мазнејкова од ООМУ „Боро Џони“,
 • Златка Апостолова од ООУ „Гоце Делчев“ Вељуса,
 • Љупка Поп-Тодорова од ООУ „Герас Цунев“ Просениково,
 • Сашка Василевска од ООУ „Маршал Тито“ Муртино,
 • Аница Пецанова од ООУ „Св. Кирил и Методиј“ Дабиље,
 • Соња Мицева од ООУ „Даме Груев“ Куклиш,
 • Тања Црвенковска од ООУ „Видое Подгорец“ Струмица,
 • Гордана Манчева од ООУ „Никола Вапцаров“ Струмица,
 • Христина Каларменикова од ООУ „Сандо Масев“ Струмица,
 • Марика Арсовска од ООУ „Маршал Тито“ Струмица,
 • Ристенка Костова од СОУ „Димитар Влахов“ Струмица,
 • Борислав Манчев од СОУ „Никола Карев“ Струмица
 • Катерина Милушева од СОУ „Јане Сандански“ Струмица.

Извор – Drnka.mk

Извор – Drnka.mk

Зошто понекогаш се будиме порано: Наместо алармот, го навиваме умот

Зошто понекогаш се будиме порано: Наместо алармот, го навиваме умот

Извор – Drnka.mk

Извор – Drnka.mk

Извор – Drnka.mk

Извор – Drnka.mk

Храна која остава дамки на забите

Храна која остава дамки на забите

Што кажува вашето домашно милениче за вашата личност

Што кажува вашето домашно милениче за вашата личност

Извор – Drnka.mk

Извор – Drnka.mk

Извор – Drnka.mk

Извор – Drnka.mk

Поткаст со пожарникарите од Струмица – Трајче Митев, Димче Диков и Александар Гудев

Поткаст со пожарникарите од Струмица – Трајче Митев, Димче Диков и Александар Гудев

Извор – Drnka.mk

Извор – Drnka.mk

Кај нас

Кои сме ние

 • Дигитална платформа
 • Мултимедијални содржини
 • Инспиративни приказни
 • Будиме идеи

Следете не!

BidSvoj 2023 © Сите права задржани