Загрижувачки бројки: Речиси 7% од интернет сообраќајот е злонамерен


Facebook-f


Youtube


Instagram


Tiktok


Linkedin

Загрижувачки бројки: Речиси 7% од интернет сообраќајот е злонамерен

Новиот извештај за безбедност на апликациите на Cloudflare за 2024 година открива загрижувачки тренд – скоро 7% од интернет сообраќајот е злонамерен. Ова зголемување претставува зголемување од еден процент во однос на претходната година, а главните закани доаѓаат од хакерските групи кои се активни за време на војни и избори.

Зголемувањето на нападите може да се припише на активностите на проруските хактивистички групи како што се REvil, KillNet и Anonymous Судан, кои таргетираат веб-страници со западни интереси. Алармантна е и стапката на искористување на новите пропусти. На пример, еден напад врз системот JetBrains TeamCity DevOps се случи само 22 минути по објавувањето на кодот за доказ за концепт, пишува ZDNet.

Бројот на напади од нулти-ден се зголемува, а Google забележал 97 такви инциденти во 2023 година. Напаѓачите често ги таргетираат старите и познати пропусти, што ја нагласува потребата за брзо примена на безбедносни закрпи.

DDoS нападите сè уште се најпопуларна форма на напад, со над 37% од ублажениот сообраќај. Во првиот квартал од 2024 година, Cloudflare блокираше 4,5 милиони уникатни DDoS напади, што е речиси една третина од вкупниот број на ублажени напади минатата година. Софистицираноста на овие напади расте, како што покажа масовниот HTTP/2 Rapid Reset DDoS напад во август, кој достигна 201 милион барања во секунда.

Безбедноста на API станува сè поважна бидејќи 60% од динамичниот веб сообраќај сега доаѓа од API. Многу организации не се свесни за сите нивни крајни точки на API, што ги прави ранливи на напади. Просечната апликација за претпријатие користи 47 скрипти од трети страни и се поврзува со речиси 50 надворешни дестинации, што претставува значителен безбедносен ризик.

Автоматизираните ботови сочинуваат 38% од сите HTTP барања што ги обработува Cloudflare, а дури 93% од овие ботови можат да бидат малициозни. Овие ботови често ги напаѓаат страниците на производи за широка потрошувачка, попречувајќи ги купувањата на популарни артикли и ги препродаваат по повисоки цени.

Загрижувачки бројки: Речиси 7% од интернет сообраќајот е злонамерен

Загрижувачки бројки: Речиси 7% од интернет сообраќајот е злонамерен

Климатската криза ги продолжува деновите, ги нарушува интернетот и ГПС, покажа студијата

Климатската криза ги продолжува деновите, ги нарушува интернетот и ГПС, покажа студијата

Гугл симнат од тронот по 5 години: Новиот квантен компјутер постигна 100 пати подобри резултати од Sycamore

Гугл симнат од тронот по 5 години: Новиот квантен компјутер постигна 100 пати подобри резултати од Sycamore

Нарцисоидните луѓе се менуваат како што стареат

Нарцисоидните луѓе се менуваат како што стареат

Ова се најчестите грешки што ги правиме додека го полниме телефонот

Ова се најчестите грешки што ги правиме додека го полниме телефонот

Може ли мумиите да доведат до нова пандемија?

Може ли мумиите да доведат до нова пандемија?

Избегнувајте домати ако имате некоја од овие 5 здравствени состојби

Избегнувајте домати ако имате некоја од овие 5 здравствени состојби

Водата за пиење во Европа загадена со „вечната хемикалија“

Водата за пиење во Европа загадена со „вечната хемикалија“

Безбедностa во водата на прво место – Поткаст со Кирил Стојменов

Безбедностa во водата на прво место – Поткаст со Кирил Стојменов

Како хроничниот стрес и депресијата ја загрозуваат меморијата

Како хроничниот стрес и депресијата ја загрозуваат меморијата

Кај нас

Кои сме ние

  • Дигитална платформа
  • Мултимедијални содржини
  • Инспиративни приказни
  • Будиме идеи

Следете не!

BidSvoj 2023 © Сите права задржани

Решиле да ја реновираат кујната, а под неа пронашле вистинско богатство

Најголемиот светски реактор за нуклеарна фузија конечно е завршен – но нема да работи уште 15 години

ITER, реакторот за фузија во Франција, вреден 28 милијарди долари, конечно го доби својот последен магнетен калем. Сепак, самиот реактор нема да биде целосно активиран најрано до 2039 година.