Климатската криза ги продолжува деновите, ги нарушува интернетот и ГПС, покажа студијата


Facebook-f


Youtube


Instagram


Tiktok


Linkedin

Климатската криза ги продолжува деновите, ги нарушува интернетот и ГПС, покажа студијата

Деновите стануваат подолги поради климатските промени, но иако промената во должината на денот е на скала од милисекунди, доволно е потенцијално да се наруши интернет сообраќајот, финансиските трансакции и GPS навигацијата, покажа истражувањето на научниците од Универзитетот ЕТХ во Цирих. 

Должината на денот на Земјата постепено се зголемуваше во текот на геолошкото време поради гравитационата сила на Месечината врз океаните и копното. Сепак, топењето на ледените плочи на Гренланд и Антарктикот поради глобалното затоплување предизвикано од човекот ја прераспределува водата складирана на големи географски широчини во светските океани, што доведува до зголемување на нивото на водата во морињата поблиску до Екваторот.

Ова ја прави Земјата порамна, или подебела, забавувајќи ја ротацијата на планетата и го прави денот уште подолг, според студијата, пишува Гардијан.

Влијанието на човештвото врз планетата неодамна беше докажано со истражување кое покажа дека прераспределбата на водата предизвикува движење на оската на ротација на Земјата, односно Северниот и Јужниот пол, како и дека емисиите на јаглерод ја намалуваат стратосферата.

– Можеме да го видиме нашето влијание врз целиот систем на Земјата, не само локално, како што е зголемувањето на температурата, туку навистина суштински, менувајќи го начинот на кој се движи во вселената и ротира – изјави професорот Бенедикт Сожа од ЕТХ Цирих во Швајцарија.

Тој истакна дека, поради емисиите на јаглерод, промените се случиле во 100 или 200 години кои претходно се случувале во текот на милијарди години.

Човечкото мерење на времето се заснова на атомски часовници, кои се исклучително прецизни.

Сепак, точното време од денот, т.е. една планетарна ротација, варира поради плимата и осеката, влијанието на климата и некои други фактори, како што е бавното обновување на Земјината кора по повлекувањето на ледените плочи формирани во последното ледено доба.

– Сите центри за податоци што го напојуваат интернетот, комуникациите и финансиските трансакции се базираат на прецизно време. Потребно е и прецизно познавање на времето за навигација, особено за сателити и вселенски летала – рече Сожа.

Истражувањето, објавено во Зборникот на Националната академија на науките на САД, користело набљудувања и компјутерски реконструкции за да го процени ефектот на топењето на мразот врз должината на денот. Стапката на забавување варира помеѓу 0,3 и 1,0 милисекунди на век (ms/ci) помеѓу 1900 и 2000 година. Но, од 2000 година, како што топењето се забрза, стапката на промена исто така се забрза до 1,3 мс/в.

– Во моментов стапката е веројатно повисока од било кое време во последните неколку илјади години. Се предвидува дека ќе остане на приближно 1,0 мс/в во следните неколку децении, дури и ако емисиите на стакленички гасови се сериозно намалени, велат научниците.

Тие предупредија дека ако емисиите не се намалат, стапката на забавување ќе се зголеми на 2,6 мс/в до 2100 година, надминувајќи ги лунарните плими како единствениот најголем придонес за долгорочните варијации во должината на денот.

Климатската криза ги продолжува деновите, ги нарушува интернетот и ГПС, покажа студијата

Климатската криза ги продолжува деновите, ги нарушува интернетот и ГПС, покажа студијата

Гугл симнат од тронот по 5 години: Новиот квантен компјутер постигна 100 пати подобри резултати од Sycamore

Гугл симнат од тронот по 5 години: Новиот квантен компјутер постигна 100 пати подобри резултати од Sycamore

Нарцисоидните луѓе се менуваат како што стареат

Нарцисоидните луѓе се менуваат како што стареат

Ова се најчестите грешки што ги правиме додека го полниме телефонот

Ова се најчестите грешки што ги правиме додека го полниме телефонот

Може ли мумиите да доведат до нова пандемија?

Може ли мумиите да доведат до нова пандемија?

Избегнувајте домати ако имате некоја од овие 5 здравствени состојби

Избегнувајте домати ако имате некоја од овие 5 здравствени состојби

Водата за пиење во Европа загадена со „вечната хемикалија“

Водата за пиење во Европа загадена со „вечната хемикалија“

Безбедностa во водата на прво место – Поткаст со Кирил Стојменов

Безбедностa во водата на прво место – Поткаст со Кирил Стојменов

Како хроничниот стрес и депресијата ја загрозуваат меморијата

Како хроничниот стрес и депресијата ја загрозуваат меморијата

Нови катастрофални податоци – јуни 2024 година најтопол откако се следат температурите

Нови катастрофални податоци – јуни 2024 година најтопол откако се следат температурите

Кај нас

Кои сме ние

  • Дигитална платформа
  • Мултимедијални содржини
  • Инспиративни приказни
  • Будиме идеи

Следете не!

BidSvoj 2023 © Сите права задржани

Гугл симнат од тронот по 5 години: Новиот квантен компјутер постигна 100 пати подобри резултати од Sycamore

Според Quantinuum, H2-1 конфигуриран со 32 физички кјубити поддржува создавање на четири високо доверливи логички кјубити кои работат подобро од физичките кјубити од кои се составени.

Финска ќе биде првата во светот која ќе започне со вакцинирање на луѓето против птичји грип

Финска планира да понуди превентивна вакцина против птичјиот грип на луѓето кои се изложени на работа со животни веќе следната недела, со што ќе стане првата земја во светот што ќе го стори тоа,.