Дали животните навистина имаат инстинкти?

Низ животинското царство, се чини дека различните видови имаат инстинктивни начини на навигација во животот: новоизведени морски желки кои знаат како да стигнат до океанот со месечева светлина, птици кои мигрираат илјадници километри како што се менуваат годишните времиња и лавици кои знаат како да ги негуваат, заштитат и ги учат своите млади. Но, дали се тие навистина инстинкти?

Приказната за инстинктите е неразделна од научените однесувања. Односно, инстинктите се всушност однесувања под влијание на фактори кои не се веднаш очигледни. 

На пример, научниците долго време мислеа дека втиснувањето – однесувањето во кое малите птици некако ја идентификуваат и следат нивната мајка – е инстинкт: вродена, однапред одредена, генетски формирана тенденција која изгледа необјаснива, пишува Live Science.

Сепак, почнувајќи од 1963 година, развојниот психолог Гилберт Готлиб дошол до револуционерно откритие: новоизведените пајчиња се привлечени од вокализациите на нивната мајка затоа што тие произведуваат свои вокализации внатре во јајцето како ембриони, подготвувајќи ги нивните аудитивни системи уште пред раѓањето.

Како и кај пајчињата, можни се и други влијанија пред раѓањето, додека организмот се уште се развива. Класичната дебата за природата наспроти негувањето ја игнорира оваа нијанса. Способноста на мачката да слета на нозе и способноста на пеперутката монарх да мигрира илјадници километри го претставуваат она што бихејвиоралниот невролог Марк Блумберг го нарекува „типично однесување за видовите“.

„Под инстинкт, луѓето подразбираат однесување кое се изведува со сигурност“, вели тој.

Контрааргументите на овој развојен поглед сугерираат дека постои низа на однесувања специфични за видовите. Втората е дека организмите немале доволно искуства при раѓањето за да одредат одредено однесување.

Сепак, искуствата започнуваат пред раѓањето, како во случајот со вокализациите на патките. Покрај тоа, постојат многу однесувања за кои научниците мислеа дека се инстинкти додека науката не откри како тие всушност функционираат.

Морските желки се способни да пловат по океаните, на пример, затоа што можеби поседуваат еден вид „магнетен компас“ кој им помага да следат сложени миграциски рути. Тоа не е основен инстинкт бидејќи е под влијание на магнетното поле на Земјата.

Слично на тоа, мачката не би знаела како да се дочека на нозе доколку ја поминала гестацијата и е родена во вселената, што покажува дека таквите однесувања не се едноставно вметнати во нашите гени.  

Во овие извонредни однесувања, силата е едноставно скриена, а не отсутна.

Друг збунувачки пример се паразитските птици кои измамуваат други видови да ги одгледуваат своите млади тајно вметнувајќи ги сопствените јајца во гнездото на друга птица. Како може птица одгледана од друг вид воопшто да знае на кој вид му припаѓа – и, според тоа, со кого да се парат? Ако птицата „домаќин“ препознае дека паразитската птица не е нејзина, ќе ја нападне, што е едно од можните објаснувања, иако непотврдено, вели Блумберг, дека паразитските птици знаат да го препознаат сопствениот вид.

Други студии сугерираат дека паразитската птица ќе поминува време со својот вид во текот на ноќта. Сепак, научниците сè уште не разбираат целосно како тоа е можно.

Ниту, пак, нашите гени го предодредуваат однесувањето како што претпоставува „инстинктот“.

Врската помеѓу гените и однесувањето е многу индиректна, вели Блумберг. Кога доживувате различни видови на нови однесувања, невроните ги менуваат нивните шеми на активност и тоа доведува до промени во генската експресија. Значи тоа е двонасочно влијание. Накратко, гените не диктираат однесувања како некој вид прекинувач – и некои животни искуства влијаат на однесувањето на гените.

Се учат и основни однесувања. Сите животни треба да пијат вода за да преживеат, но експериментите покажуваат дека само стаорците израснати на сува храна – за разлика од влажната храна што обезбедува хидратација – научиле да пијат вода кога биле жедни. Поради ова, велат научниците, „природата наспроти негувањето“ е лажна дихотомија.Дури и  за нешто толку суштинско како што е водата, постојат искуства кои се важни за учење како да се движите низ светот.