Градот чинел 100 милијарди долари, а денес речиси никој не живее во него

Работата на изградбата на овој голем град започна во 2016 година.

Наречен „Шумски град“, требаше да биде голема кинеска иницијатива кога за прв пат беше откриен – но тој беше град на духови со години.

Крајбрежниот град со седиште во Малезија, чија изградба чинеше 100 милијарди долари, е дизајниран да смести до еден милион луѓе, комплет со терен за голф, воден парк и ресторани.

Според Би-Би-Си, само околу 15 отсто од Форест Сити е изграден, а само еден процент е окупиран. И покрај тоа што работите изгледаат прилично мрачни сега, кинескиот развивач, Country Garden, е „оптимист“ дека градот на крајот ќе биде завршен.

Сепак, тие се соочуваат со долг од речиси 200 милијарди долари, што остава многумина скептични дека ќе стигнат некаде блиску до целта. Но, кога се завршени 15 проценти од градот, зошто е зафатен само еден процент од зградите?

Би-би-си пренесува дека „Форест Сити“ имал намера да продава недвижен имот во Малезија на кинески купувачи, но цените навистина излегле од контрола, а куќите во Малезија сега се надвор од ценовниот опсег на многу луѓе. Најдоброто на што може да се надеваат локалното население е некој побогат да ја купи куќата, бидејќи изнајмувањето од нив е поисплатлива опција.

Како и со секој проект што беше започнат во тој период, пандемијата не помогна, бидејќи на крајот го стопираше градежниот процес на одреден временски период. Згора на тоа, луѓето едноставно не се чини дека сакаат да купуваат станови, што е малку проблем за градските програмери.

Во основа, парите од продажбата на становите беа наменети за финансирање на остатокот од Форест Сити.

ИТ инженерот Назми Ханафија изјави за Би-Би-Си дека се преселил од Форест Сити по само шест месеци. Тој изнајми еднособен стан со поглед на море, велејќи: „Успеав да побегнам од ова место. Не ми беше грижа за депозитот, не ми беше грижа за парите. Само морав да излезам. Морници ме лазат кога ќе се вратам. Овде е осамено – само ти и твоите мисли“.

“Да бидам искрен, тоа е морничаво. Имав големи очекувања за ова место, но тоа беше толку лошо искуство. Нема што да се прави тука”, додаде тој, пренесува Unilad.