Музиката е огледало на општеството:
Научниците анализирале 353.320 песни, откриениот тренд изненади

Текстовите на поп, рок, рап, ар-ен-би и кантри песни станаа поедноставни, содржат се повеќе гнев, а зборовите се почесто се повторуваат. Ова го утврди тим европски научници по анализата на 353.320 песни на англиски јазик компонирани од 1970 до 2020 година.

– Секојдневно сме опкружени со музика, таа се провлекува во денешното општество и има многу функции. На пример, луѓето ја слушаат кога им е здодевно, за да пополнат непријатна тишина, да развијат социјална кохезија и комуникација, да ги регулираат емоциите… – изјавиле авторите во студијата објавена во списанието Scientific Reports и додале:

– Кога станува збор за тоа како слушателите одредуваат дали им се допаѓа некоја песна или не, најистакнат дел од музиката е текстот. Гледано од различни агли, текстот на песната може да биде и форма на литературно творештво. Често напишани во стихови, тие користат поетски алатки како што се рима, повторување, метафора и слики, така што тие се слични на поезијата. Ова беше особено нагласено кога Боб Дилан ја доби Нобеловата награда за литература во 2016 година за „создавање нов поетски израз во рамките на големата американска традиција на пишување песни“. Како што се смета дека литературата го одразува општеството, текстот на песната може да биде одраз на менување на општествените норми, вредности, емоции…

Ева Зангерле, експерт од Универзитетот во Инсбрук, Австрија, одби да прецизира кои нови автори имаат поедноставни линии. Сепак, таа истакна дека музиката е огледало на општеството.

– Она што го видовме во последните 40 години е драстична промена во музичкиот пејзаж, од тоа како се продава до тоа како се произведува – изјави таа за АФП, а пренесува Phys.org.

Во текот на четирите проучувани децении, начинот на кој луѓето слушаат музика, исто така, се промени – плочите и касетите од 1980-тите го отстапија местото на дисковите во 1990-тите, а потоа Интернетот го отстапи местото на платформите за стриминг базирани на алгоритми. Освен тоа, во денешно време повеќе се слуша музика во позадина отколку во минатото.

– Нашата студија ја испитуваше еволуцијата на текстовите на песните во текот на пет децении и во пет жанрови. Од податоците за 353.320 песни, извлековме описи на лексиката, јазикот, структурата, римите, емоциите и сложеноста на описот и направивме две анализи. Во суштина, откривме дека стиховите станаа поедноставни во неколку аспекти – богатството на речникот, сложеноста и бројот на повторени стихови. Нашите резултати ги потврдуваат и претходните истражувања дека стиховите од една страна станаа понегативни, а од друга полични – изјавија авторите на студијата.

Зангерле наведува дека авторите на стиховите се повеќе се опседнуваат со себе, па зборовите „ја“ и „моето“ стануваат се попопуларни.

– Бројот на повторени стихови е најголем во рапот, кој има и најмногу стихови. Рап песните изразуваат повеќе гнев отколку песните од други жанрови – изјавила таа.