Volkswagen Up! сега и како „трицикл“

Во Германија можете да возите и на 16 години ако ја добиете таканаречената возачка дозвола А1. Сепак, не можете да возите обичен автомобил.

Така, овој специјален мал автомобил е прилагоден за оние кои сакаат да возат што е можно поскоро. Се вика Geparda и е создаден врз основа на Volkswagen Up!

Идејата е автомобилот да се претвори во три тркала и да се добие лиценца L5e, која им овозможува на возачите на возраст од 16 години да возат.

Технички, ова не е вистински трицикл бидејќи на задната оска има две тркала, но едно до друго.

Компанијата зад Geparda тврди дека ја модифицирала шасијата за да ја подобри стабилноста на автомобилот по инсталирањето на новата задна оска.

По модификацијата, ова Up! станува ривал на модели како што се Citroen Ami, Fiat Topolino и Opel Rocks, бидејќи триото на Stellantis може да го возат дури и 16-годишници.

Geparda користи 1.0-литарски мотор со само 20 КС, погон на предните тркала и петстепен мануелен менувач.

Може да достигне 100 km/h, што не е мала работа – во рацете на почетник и со возило кое секако нема спектакуларни возни карактеристики.

Гепарда веќе ги испорача првите возила и за нив наплатува околу 20.000 евра. Не е многу малку, но ако сакате да седнете зад воланот на автомобил од 16 години, има решение во Германија.