Секој човек во иднина ќе поседува робот, слично како што поседува автомобил или телефон

Иднината е веќе на прагот, а роботите стануваат незаменлив дел од нашите животи, изјави Брет Едкок, основач на компанијата FigureAI, која неодамна претстави хуманоиден робот способен за комуникација и извршување задачи. Едкок предвидува дека поседувањето роботи ќе стане секојдневие, исто како што се автомобилите или мобилните телефони денес.

„Секој човек во иднина ќе поседува робот, слично како што денес поседува автомобил или телефон“, рече Едкок.

Пред неколку месеци, Едкок ја нарече 2024 година година на отелотворена вештачка интелигенција, укажувајќи на иднината која вклучува вештачка интелигенција во физичка форма. Роботите на компанијата Figure се обучени да извршуваат едноставни домашни работи, како што се фрлање ѓубре, фрлање садови и користење на машината за кафе, чија цел е да им го олесни секојдневниот живот на поединците.

Технолошките гиганти како OpenAI, Microsoft и Nvidia ја поддржуваат и ја напојуваат иднината на вештачката интелигенција. Се шпекулира дека гласовната функционалност на хуманоидната фигура е заснована на сопствен гласовен мотор OpenAI. Моделите OpenAI обезбедуваат високо ниво на визуелна и лингвистичка интелигенција, додека Figure невронските мрежи овозможуваат брзи, прецизни и вешти роботски активности. Претстојното лансирање на GPT-5 се очекува дополнително да ги подобри можностите на овие хуманоиди, правејќи ги роботите уште покорисни.

Развојот на хуманоидните роботи не е ограничен на Слика AI. Секоја голема технолошка компанија развива свои верзии на хуманоиди, кои наоѓаат апликации во широк опсег на индустрии, од операции во складиште до придружници на компанијата. Оптимусот на Тесла може да прави јога, додека Атласот на Бостон Динамикс прави повратен удар. Кинеската Unitree Robotics го развива хуманоидот H1, кој може да оди со брзина од 12 km/h и тврди дека може да достигне 18 km/h.

Неделава, кралот на графичките процесори, Јенсен Хуанг, го претстави својот амбициозен проект за роботика на самитот GTC 2024 – GR00T, платформа која ја претставува основата за развој на роботиката, што дополнително го потврдува зголемениот интерес за хуманоидите.