Повисоките температури значат и повисоки цени

Гледајќи ги месечните цени на храната и другите производи, температурите и другите климатски фактори во 121 земја од 1996 година, истражувачите заклучуваат дека „временските и климатските шокови“ ќе предизвикаат зголемување на цените на храната за 1,5-1,8 процентни поени годишно во рок од околу десет години. уште повеќе во веќе жешките области како што е Блискиот Исток.

Ова се преведува во зголемување на вкупната инфлација од 0,8-0,9 процентни поени до 2035 година, само поради екстремниот тајминг на климатските промени.

Тие бројки можеби изгледаат мали, но за банките кои се борат со инфлацијата, како што е Федералните резерви на САД, тие се значајни, вели Макс Котц од Институтот за истражување на климатските влијанија во Потсдам

Физичките ефекти од климатските промени ќе имаат трајно влијание врз инфлацијата. Ова е уште еден начин на кој климатските промени ќе ја загрозат благосостојбата на луѓето, економската благосостојба.

До 2060 година, климатскиот придонес кон инфлацијата ќе се зголеми, при што глобалните цени на храната се очекува да растат за 2,2-4,3 процентни поени годишно – тоа е зголемување на вкупната инфлација од 1,1-2,2 процентни поени.

Коц и економистите од Европската централна банка разгледаа 20.000 точки на податоци за да ја пронајдат реалната причинско-последична врска помеѓу екстремните временски услови, особено горештините и зголемените цени. Потоа ги погледнаа прогнозите за климатските промени и беа шокирани од порастот на цените. Вообичаено, кога економистите зборуваат за инфлација и климатски промени, тие зборуваат за зголемувањето на цените на енергијата како реакција на ограничувањето на затоплувањето, но тоа е само дел од проблемот.

„Има шокови во продуктивноста поради климатските промени кои го намалуваат земјоделското производство. Влијаат и на инфлацијата на цените на храната, на вкупната инфлација“, вели Коц.

Студијата како добар пример го посочува топлотниот бран во Европа во 2022 година. Интензивната топлина го наруши протокот на снабдување со храна, зголемувајќи ги цените на храната за две третини и вкупната инфлација за една третина од процентниот поен. Цените уште повеќе се зголемија во Романија, Унгарија и делови од јужна Европа.

„Верувам дека врската помеѓу регионалните температурни аномалии и националната инфлација е сигурна. Променливоста на цените на основните добра како што е храната е многу болна за потрошувачите, вели Френсис Мур, економист на Универзитетот во Калифорнија, Дејвис.

Инфлацискиот притисок врз цените на храната и другите стоки е поголем во подрачјата и годишните времиња кои се потопли. Така, Европа и Северна Америка можеби нема да бидат погодени толку силно како глобалниот југ, кој е помалку богат.