ОН ја усвоија првата глобална резолуција за вештачка интелигенција

Генералното собрание на Обединетите нации едногласно ја усвои првата глобална резолуција за вештачка интелигенција за поттикнување на заштитата на личните податоци, човековите права и следењето на потенцијалните ризици од оваа технологија, соопштија американските власти.

Необврзувачката резолуција, предложена од САД и поддржана од Кина и 121 друга земја, укажува на потребата да се зајакне политиката за приватност, изјавија официјални лица за новинарите.

Резолуцијата е последна во серијата иницијативи на владите ширум светот за да го обликуваат развојот на вештачката интелигенција поради стравувањата дека таа би можела да се искористи за, меѓу другото, да ги наруши демократските процеси, да изврши измама или да спроведе дејствија што ќе доведат до драматична работа. загуби.

„Неправилното или злонамерно дизајнирање, развој, примена и употреба на системи за вештачка интелигенција претставуваат ризици кои можат да ја загрозат заштитата, промоцијата и уживањето на човековите права и основните слободи“, се наведува во документот.

САД, Обединетото Кралство и десетици други земји во ноември го претставија првиот детален меѓународен договор за тоа како да се заштити вештачката интелигенција од злоупотреба, охрабрувајќи ги компаниите да создаваат системи за вештачка интелигенција кои се „безбедни по дизајн“.