Само 7 земји ги исполнуваат критериумите за квалитет на воздухот на СЗО

Само седум земји ги исполнуваат меѓународните стандарди за квалитет на воздухот. Смртоносното загадување на воздухот се влошува поради закрепнувањето на економската активност и токсичните ефекти на чадот од шумските пожари, се вели во новиот извештај на чуварот на квалитетот на воздухот IQAir.

Од 134 земји и региони опфатени во извештајот, само седум – Австралија, Естонија, Финска, Гренада, Исланд, Маурициус и Нов Зеланд – ги исполнуваат ограничувањата на упатствата на Светската здравствена организација (СЗО) за ситни честички во воздухот што се испуштаат од автомобили, камиони и индустриски процеси.

Огромното мнозинство земји не го исполнуваат овој стандард за PM2.5, еден вид микроскопска дамка саѓи помала од широчината на човечко влакно што, кога ќе се вдиши, може да предизвика голем број здравствени проблеми и смрт.

  • Подобни земји: Австралија, Естонија, Гренада, Финска, Исланд, Маурициус, Нов Зеланд

Најзагадената земја – Пакистан – има нивоа на ПМ2,5 повеќе од 14 пати повисоки од стандардите на СЗО, според извештајот на IQAir, додека Индија, Таџикистан и Буркина Фасо се следните најзагадени земји.

Најзагадена урбана област во светот минатата година беше Бегусараи во Индија, земја со четири од најзагадените градови во светот.

Но, дури и во богатите земји кои брзо се развиваат, напредокот во намалувањето на загадувањето на воздухот е загрозен, наведува Гардијан.

Канада, која долго време се сметаше за една со најчистиот воздух во западниот свет, минатата година стана најлоша во однос на PM2,5, поради рекордните шумски пожари што ја опустошија земјата, испраќајќи токсични микросупстанци низ целата земја и во САД.

  • Земји со најзагаден воздух: Пакистан, Индија, Таџикистан, Буркина Фасо

Во меѓувреме, во Кина, подобрувањето на квалитетот на воздухот беше тежок процес минатата година поради закрепнувањето на економската активност по пандемијата на Ковид, при што извештајот откри зголемување од 6,5 отсто на нивоата на PM2,5.

Загадувањето на воздухот убива околу 7 милиони луѓе годишно ширум светот, повеќе од СИДА и маларија заедно, а ефектот од тоа најмногу се чувствува во земјите во развој, на кои им недостасуваат сигурни мерења за квалитетот на воздухот.