За луѓето кои зборуваат многу јазици, има нешто посебно во нивниот мајчин јазик

Во мозокот на тие полиглоти – луѓе кои зборуваат пет или повеќе јазици – истите јазични зони се палат кога слушаат кој било од јазиците што го зборуваат. Генерално, оваа мрежа посилно реагира на јазиците што човекот ги знае подобро, со еден забележителен исклучок – мајчиниот јазик. При слушање на мајчиниот јазик, активноста на јазичната мрежа значително опаѓа.

Ова откритие сугерира дека има нешто посебно во првиот јазик што човекот го учи, што му овозможува на мозокот да го обработи со минимален напор, а тоа може да биде подолго време на употреба, вели Евелина Федоренко, професорка по невронаука на Институтот за Масачусетс. Технологија

Повеќе јазици, една мрежа

Мрежата за обработка на јазикот во мозокот, која се наоѓа првенствено во левата хемисфера, вклучува области во фронталниот и темпоралниот лобус. Во студија од 2021 година, Федоренко откри дека во мозокот на полиглотите, јазичната мрежа е помалку активна кога го слушаат нивниот мајчин јазик отколку јазичните мрежи на еднојазичните.

Во новото истражување, истражувачите сакале да видат што се случува во мозокот на полиглотите додека слушаат јазици за кои имаат различни нивоа на владеење. Проучувањето полиглоти може да им помогне на истражувачите да научат повеќе за функциите на јазичната мрежа и како јазиците што се учат подоцна во животот може да бидат претставени поинаку од мајчиниот јазик или јазиците.

Беа регрутирани 34 полиглоти, со барем одреден степен на познавање на пет или повеќе јазици, но не зборувајќи два или повеќе јазици од детството. Шеснаесет од учесниците во студијата зборувале 10 или повеќе јазици, вклучително и еден кој зборувал 54 јазици со барем одредено ниво на владеење.

Секој учесник беше скениран со функционална магнетна резонанца (fMRI) додека слушаше текст прочитан на осум различни јазици. Овие јазици го вклучуваа мајчиниот јазик, јазикот што го знаат многу добро, јазикот што го знаат умерено и јазикот што сметаат дека го знаат малку.

Тие исто така беа скенирани додека слушаа четири јазици што воопшто не ги зборуваат. Два од тие јазици беа од исто семејство (на пр. романски јазици) како некој јазик што можеа да го зборуваат, а два беа целосно неповрзани со кој било јазик што го зборуваа.

Текстовите беа од два извора. Едниот беше збирка библиски текстови снимени на повеќе јазици, а другиот се состоеше од извадоци од Алиса во земјата на чудата преведени на повеќе јазици.

Скенирањето на мозокот покажало дека јазичната мрежа најмногу се активирала кога учесниците во студијата ги слушале јазиците што најдобро ги знаат. Сепак, ова не беше случај за говорителите на мајчин јазик, кои ја активираа јазичната мрежа многу помалку од оние што не го познаваа мајчин јазик во слична мера. Ова сугерира дека луѓето го знаат својот мајчин јазик толку добро што јазичната мрежа не мора да вложи големи напори за да го толкува.

„Како што се зголемува владеењето, јазичната обработка може да биде вклучена во поголема мера, така што добивате постепено посилни одговори. Меѓутоа, ако го споредите јазикот што многу добро го знаете и мајчиниот јазик, можеби е малку полесен мајчиниот јазик, веројатно затоа што имате повеќе искуство со него“, вели Федоренко.

Ангажирање на мозокот

Сличен феномен беше забележан кога полиглотите слушаа јазици што не ги зборуваат: јазичната мрежа беше повеќе активирана кога слушаа јазици поврзани со јазикот што можеа да го разберат, отколку кога слушаа сосема непознати јазици.

Тие укажуваат дека одговорот во јазичната мрежа се зголемува со степенот на разбирање на влезот, велат истражувачите. Не го квантифициравме нивото на разбирање, но во иднина ќе процениме колку луѓето всушност ги разбираат пасусите што ги слушаат и ќе видиме како тоа се поврзува со активирањето.

Истражувачите, исто така, открија дека мозочната мрежа позната како мултиоперативна мрежа, која се вклучува кога мозокот извршува когнитивно тешка задача, исто така станува активна кога слушате не-мајчин јазици.

Повеќето полиглоти во студијата почнале да учат не-мајчин јазици во нивните тинејџерски или зрели години, но истражувачите се надеваат дека во иднина ќе ги проучуваат луѓето кои научиле повеќе јазици од многу рана возраст.

Тие, исто така, планираат да проучуваат луѓе кои научиле еден јазик од раното детство, но се преселиле во Соединетите Американски Држави на многу млада возраст и почнале да зборуваат англиски како нивен примарен јазик, станувајќи помалку умешен во нивниот мајчин јазик, за да се земат предвид ефектите од вештината и возраста. при усвојување мозочни реакции.