Колку вода има во Земјината кора?

Водата покрива околу три четвртини од Земјината површина. Колку вода е, сепак, скриено под површината на Земјината кора Студијата од 2021 година покажа дека повеќе вода се наоѓа под површината во почвата или во порите на карпите – познати како подземни води – отколку во ледените капи и глечерите на Земјата. Во Земјината кора има околу 43,9 милиони кубни километри вода.

Спротивно на тоа, мразот на Антарктикот содржи околу 27 милиони кубни километри вода, на Гренланд околу три милиони кубни километри, а во глечерите надвор од Антарктикот и Гренланд 158.000 кубни километри, се вели во студијата.

Земјините океани остануваат најголемиот резервоар на вода на планетата, со околу 1,3 милијарди кубни километри. Сепак, покрај океаните, подземните води се најголемиот глобален резервоар на вода, пишува Live Science.

Студијата од 2015 година процени дека има 22,6 милиони кубни километри плитка подземна вода – во горните два километри од Земјината кора. Студијата од 2021 година ги разгледа подземните води во горните 10 километри од Земјината кора.

Претходните проценки за длабоките подземни води – под горните два километри од Земјината кора – се фокусираа само на помалку порозни кристални карпи, како што е гранитот. Студијата од 2021 година опфати седиментни карпи, кои се повеќе порозни отколку кристални.

Севкупно, студијата од 2021 година повеќе од двојно ја зголеми количината на подземните води на длабочина од два до 10 километри под површината на Земјата – од околу 8,5 милиони кубни километри на 20,3 милиони кубни километри. Оваа нова проценка е речиси колку 23,6 милиони кубни километри во однос на плитки подземни води.

Кората е типично дебела 30-50 километри – значително подебела од длабочината од 10 километри во студијата во 2021 година. Фокусот беше ставен на горниот слој на кората поради неговата релативна кршливост и скршените карпи што носат вода. Под длабочина од околу 10 километри, кората станува значително помалку порозна и со помала веројатност да содржи вода.

Плитки слоеви на подземни води, главно слатководни, се користат за пиење и наводнување. Спротивно на тоа, длабоките подземни води се соленкасти и не можат лесно да циркулираат или да течат на површината, што значително ја одвојува од остатокот од водата на планетата.

Сепак, релативната изолација на длабоките подземни води значи дека, на некои места, таа солена вода е заробена екстремно долги временски периоди – што значи дека може да обезбеди вреден увид во минатото на Земјата.

„Знаеме многу малку за овие води на длабочини поголеми од неколку километри, што е погранична област за науката“, вели Грант Фергусон, хидрогеолог на Универзитетот во Саскачеван и главен автор на студијата од 2021 година.

Покрај тоа, овие древни води може да поддржуваат микробиолошки екосистеми кои се уште се активни денес. Ваквите длабоки биолошки заедници можат да помогнат да се разбере како еволуирал животот на нашата планета и како може да се развие на други светови кои веројатно имаат вода длабоко под нивните површини.