Февруари најтопол во историјата: Деветти месец по ред паѓаат сите температурни рекорди!

Февруари зад нас е најтоплиот февруари откако се мерат температурите, тој беше за 1,77 степени потопол отколку во прединдустрискиот период, од 1850 до 1900 година. Ова е деветти месец по ред кој соборува температурни рекорди, соопштија од Коперник за климатски промени. Сервис (C3S) на ЕУ.

– Глобалните температури во последните 12 месеци, од март 2023 до февруари 2024 година, се највисоки откако се следат температурите. Тие се повисоки за 0,68 степени во споредба со просекот од 1991 до 2020 година и за 1,56 степени во однос на просекот помеѓу 1850 и 1900 година. 

Просечната дневна глобална температура беше особено висока во првата половина на месецот, кога достигна два степени повеќе од во прединдустрискиот период четири дена по ред, од 8 до 11 февруари – изјави C3S.

Просечната температура во Европа била 3,3 степени над просекот во периодот од 1991 до 2020 година, а најтопло било во централните и источните делови на континентот. Надвор од Европа, беше невообичаено топло во северен Сибир, централна и северозападна Северна Америка, поголемиот дел од Јужна Америка, низ Африка и во западна Австралија.

Ел Нињо продолжи да слабее во екваторијалниот Пацифик, но температурите на морето беа генерално невообичаено високи.

– Февруари се приклучи на низата рекорди од последните неколку месеци. Колку и да изгледа ова необично, не е вистинско изненадување бидејќи постојаното затоплување на климатскиот систем доведува до нови температурни екстреми. Климата реагира на концентрацијата на гасови со ефектот на стаклена градина во атмосферата, па ако не успееме да го стабилизираме, неизбежно е да се соочиме со нови глобални температурни рекорди и нивните последици – вели Карло Буонтемпо, директор на C3S, во изјавата.