Штркот чевлар, африканска птица со големина на човек, се храни со бебиња крокодили и ги убива сопствените браќа и сестри

Африканската птица со големина на човекот, која јаде бебиња крокодили и ги убива сопствените браќа и сестри, е страшен предатор и лови од заседа, а кога не лови, мирно стои во мочуриштето. Оваа птица е висока преку 1,5 м и јаде риби и влекачи, ја расчистува ситуацијата на „ривалство“ во семејството, а кога ќе фати плен, го става во огромниот клун и го голта цел, пишува Livescience.

Ви ја претставуваме штркот чевлар, една од најголемите птици на Земјата чие научно име е Balaeniceps rex: вториот дел од неговото име речиси официјално го поврзува со неговиот уште поопасен братучед, предокот Тираносаурус.

Штркот чевлар живее во мочуриштата на Источна Африка, се храни со риби и влекачи и официјално е сопственик на третиот по големина клун во светот на птиците: има остри рабови и е долг 0,3 метри!

Заканувачкиот и праисториски изглед на оваа птица која  има долги и тенки нозе: стои на нив додека не го „лоцира“ својот плен, а потоа брза напред, ја зграпчува жртвата и ја проголта цела.

Студијата од 2015 година објавена во „Журнал за африканска орнитологија“ покажа дека сомот е нејзиниот најчест плен, кој сочинува околу 71 отсто од нејзините оброци. Сепак, штркот чевлар ужива и во јагули, змии, па дури и младенчиња на крокодили.

Шртковите чевлари се главно осамени, но има и парови кои се здружуваат за размножување: тие се моногамни и несат до три јајца, но изразеното ривалство помеѓу браќата и сестрите во гнездото обично резултира со преживување на само едно младенче, обично поголемиот „првороден „Кој ги надраснува другите браќа и сестри, им ја краде храната и ги убива безмилосно.

Иако погрешно е именуван како род, штркот чевлар е всушност единствениот припадник на родот Balaeniceps, а неговите најблиски живи роднини се пеликаните. Предците од редот Pelecaniformes се појавиле на крајот од периодот на креда (пред 145 милиони до 66 милиони години).

Оваа птица со огромен клун е наведена како ранлив вид на Црвената листа на Меѓународната организација за зачувување на природата, а во дивината останале само 5.000 до 8.000 птици.