Помала од ноктот a погласна од пиштол: Оваа мала риба е едноставно неверојатна

Една од најмалите риби во светот, помала од човечки нокт, може да испушта звуци погласни од пукање. Мажјакот Danionella cerebrum, риба долга околу 12 милиметри од поток во Мјанмар, може да произведе звук над 140 децибели, што е еквивалентно на сирена на брза помош, според студијата објавена во списанието PNAS.

Најчестиот механизам што го имаат рибите за производство на звук ги вклучува вибрациите на нивните рибни меури, кои се активираат со ритмички контракции на специјализираните мускули, се вели во студијата, како што објави „Гардијан“.

Сепак, механизмот на производство на звук кај видот Danionella cerebrum, кој има најмал мозок од сите познати ‘рбетници, е мистерија бидејќи мускулите поврзани со мочниот меур на рибата не даваат вистинско објаснување за производството на звук.

Научниците од Универзитетот Шарит во Берлин открија дека рибата има уникатен систем за создавање звук, кој вклучува тапан ‘рскавица, специјализирани ребра и мускул што не се заморува. Ова и овозможува на рибата да ја забрза ‘рскавицата на тапанчето до неверојатна сила што создава силен пулс.

– Разбирањето на оваа извонредна адаптација го проширува нашето разбирање за движењето кај животните – се наведува во студијата.

Тим научници користеле видео снимки за да го проучат овој механизам. За да се создаде звук, реброто кое се наоѓа на крајот од рибниот меур се поместува со посебен мускул во делот на ‘рскавицата. Кога реброто се ослободува, удира во рибниот меур и испушта звук како тапан. Реброто е многу посилно кај мажјаците, па ова објаснува зошто женките не го испуштаат овој звук.