НАСА објави конкурс за живот во симулација на Марс

НАСА сè уште не може да испрати некого на Марс, но бара четири лица за да симулира доколку тоа го направи. Таа распиша натпревар за оние кои сакаат да поминат една година во симулирана средина на Марс – и таа е подготвена да плати.

Проектот за испитување на здравјето и перформансите на екипажот, CHAPEA, спроведува серија на едногодишни „мисии“ во кои волонтери кои можат да функционираат како астронаути во вселената живеат во 3Д-печатена средина во Хјустон, Тексас.

Просторот од 158 квадратни метри, наречен Марс Дина Алфа, ја имитира околината што НАСА еден ден би можела да ја создаде на Марс за астронаутите.

Првата четиричлена екипа живее во таа структура од јули минатата година. Извештаите за нивната работа вклучуваат одгледување зеленчук, симулирање на „марсовска прошетка“, надгледување на научни експерименти како оние на Меѓународната вселенска станица и спроведување на строг режим на вежбање.

НАСА сега бара кандидати за втората мисија, која треба да започне во пролетта 2025 година.Бараме здрави, мотивирани граѓани или постојани жители на САД, на возраст од 30 до 55 години, кои добро зборуваат англиски и не пушат.

Како и астронаутите кои патуваат во вселената, овие симулирани астронаути мора да имаат диплома за наука, технологија, инженерство и математика, со двегодишно искуство во областа или 1.000 часа пилотирање.

Апликантите, исто така, мора да поминат проверка на криминалното потекло, психијатриски испит и медицинска евалуација – сепак тие се пријавуваат за една година екстремна изолација во мал простор со уште три лица и строго контролиран распоред за работа.

На природата на работата укажуваат и прашањата за време на пријавувањето. Дали сте подготвени да консумирате преработени, долготрајни прехранбени производи за вселенски летови една година без да влијаете на вашето мени? Дали сте подготвени да поминете долги временски периоди (до две недели) со мал или никаков контакт со семејството или пријателите?

Натпреварот, исто така, ги прикажува месечните тестови на крв, урина, столица и плунка, ограничен пристап до социјалните мрежи и 20-минутно доцнење во комуникацијата со кој било надвор од просторот за живеење.

Алергии на храна, ограничувања во исхраната и гастроинтестинални нарушувања значат дисквалификација. Одредени лекови како што се антикоагуланси и апчиња за спиење се исто така дисквалификувачки.

Портпаролот на НАСА одби да објави точни информации за платата. Апликациите може да се поднесат до 2 април во 18 часот.